Свірзький замок закрили для відвідувачів.

 

Свірзький замок, що у Перемишлянському районі Львівщини, закрили для відвідувачів через аварійний стан. Про це повідомив голова правління Львівської обласної організації Національної спілки архітекторів України Богдан Гой, передає Твоє місто.

 

Він нагадав, що за підтримки Українського культурного фонду замок на два місяці відкрили для всіх. Проте це виявилося збитковим. Тому тепер він працює лише для туристичних груп і для організації культурно-мистецьких заходів за участі Спілки архітекторів і за попереднім замовленням.

 

Перші згадки про Свірзький замок датовані 1530 роком, коли він належав роду Свірзьких. Сучасного вигляду він набув з середини XVII століття, коли перейшов у власність графа Цетнера, нащадкам якого належав до XIX століття. Найбільших ушкоджень замок зазнав під час Першої світової війни – його спалили російські війська. У міжвоєнні роки замок намагалися реставрувати. Наступні реставраційні роботи проводили у 1975–1983 рр. Торік на перший етап відновлення Свірзького замку Український культурний фонд виділив 500 000 гривень.

04.07.2019