◦ ◦ ◦ ◦

Недалеко міста Мемфіс (ЗДА) впав у ріку Міссісіпі пасажирський літак із 32 подорожними та 3-ома членами залоги. Причина: сильні сніговії.

 

Генерала-лянтенанта сер Артура Франсіс Сміт — як подала англійська інформаційна служба — іменовано головним командувачем військ в Ірані й Іраку.

 

Уряд Манджукуо постановив розбудувати мережу своїх електростанцій.

 

Англійський міністер Іден сказав у парляменті, що в японському полоні є тепер коло 140 тисяч англійських вояків.

 

Від американської республіканської партії зголосили свої кандидатури на уряд президента Вендель Вілкі й губернатор Брікер.

 

Італійська торговельна фльота — як подає аґенція Стефані — мала в цій війні такі втрати: 1082 вбитих, в тому 22 старшини і 860 моряків.

 

Премієр Черчіль, генерал Монтгомері і колишній премієр Лойд Жорж в оголошених маніфестах пропонують створити фонд для закупу землі в Палестині для жидів. Цю вістку передала аґенція Ройтер.

 

Король Фарук вернувся до Каїро з провірної подорожі по навіщених малярією єгипетських обширах.

 

Англо-американські літаки збомбардували кілька громад о департаменті Сени. В одному містечку знищено 30 домів та одну церкву. Згинуло яких 50 осіб.

 

Шведський уряд постановив на прохання арґентинського, перейняти охорону арґентинських інтересів в Болгарії, Pyмyнiї і Мадярщині. Одночасно Швеція заступатиме інтереси Мадярщини і Румунії в Арґентині.

 

Шефом фінської державної поліції іменовали дотеперішнього урядовця міністерства справедливости П. Кастарі.

 

Рузвельт повідомив британсько-американський генеральний штаб, що його син Степан поляг на островах Маршала.

 

Швайцарсько-данські господарські переговори довели до підписання умови щодо товарового обороту між обидвома країнами в першому півріччі 1944 року.

 

У Загребі в приявності визначних особистостей, відбулося відкриття хорватсько-албанського товариства.

 

На основі декрету уряду, у фінських містах: Гельсінкі, Віпурі, Гаміна, Котко, Ловіса, Порво, Місарі, Ганко та Турку, припинено навчання в цьому семестрі в усіх шкільних роках. Досі навчання було припинене тільки для нижчих кляс. Учні мають негайно зголоситися в найближчих школах своїх нових місць побуту.

 

Бадоліо хоче зліквідувати цвинтарі поляглих в Еспанії італійських добровольців, а їх тіла похоронити у спільних могилах.

 

У Москві створено з польських комуністів "національну раду для звільнення Польщі". Ця рада мала б бути комуністичним урядом для Польщі.

 

В Індії померло від голоду 5 міліонів людей.

 

Болгарія визнала незалежну альбанську державу та призначила військового представника в Тірані. Незабаром буде призначений болгарський посол.

 

Азербайджан, як совєтська республіка, хоче вислати до Анкари свого дипломатичного представника.

 

Рідна земля

27.02.1944

До теми