◦ ◦ ◦ ◦

В Чікаго (Америка) існує від пів року комуністична школа агітаторів, яка має коло 3.500 учнів.

 

В Цетинії (Чорногора) виголосив через радіо промову предсідник чорногорського національного управління Люба Вульсановіч. Він закликав чорногорців, щоб вони об'єдналися коло цього управління.

 

Шведський король Ґустав заявив у престольній промові при відкриттю сесії парляменту, що Швеція зможе й на дальше зберегти мир.

 

В Туреччині уступив шеф генерального штабу ген. Чак Мак, його місце зайняв ген. Касім Орбай.

 

В Альжирі пічнеться незабаром великий політичний процес проти 287 осіб. Перед судом стануть між іншими, колишній французький премієр Флянден, кол. ген.-губернатор Альжиру Пейрутон, кол. ген.-губернатор французької Західної Африки Боасон та кол. міністер летунства уряду у Віші ген. Бержере.

 

Обов'язок праці, що його має установити у Злучених Державах Північної Америки Рузвельт, це для 5 і пів міліонів муринів означає поворот до невільництва. Таке заявив керівник Муринської Національної Ради Бровн.

 

Черчіль зустрівся з генералом де Ґоллем у Маракеч (Франц. Марокко).

 

У Франції було в 1943 р. 7.449 вбитих і 14.656 поранених англо-американськими бомбами.

 

Англо-американці приготовляють міжнародний добровольчій курінь до боротьби в Південній Італії.

 

Американці перебрали від англійців управу залізниці, що лучить Тегеран з Перським заливом. Вони обмежили дуже пасажирський рух цивільних осіб.

 

У Білгороді (Сербія) відкрили наново університет, на який вписалося понад 7 тисяч студентів.

 

"Об'єднання для політичного виховання". Так хочуть назвати американські комуністи свою партію, щоб замаскувати її перед загалом.

 

У Тегерані зложив вірчі грамоти перському шахові новий совєтський посол Константин Михайлов, який виступив у новому однострою совєтських дипломатів. Його товариші були в білих краватках і циліндрах.

 

Єгипетський уряд призначив дотеперішнього свого амбасадора в Анкарі Могамеда Керіма Абдульрагіма першим послом у Москві.

 

Міністер війни Стімзон оцінив втрати п'ятої північно-американської армії від висадки в Італії на кругло 18.000 людей. При цьому заявив він, що "немає ніяких вказівок на те, щоб німецький спротив зменшився".

 

Біля Трапезунту затонув внаслідок хуртовини турецький моторовий вітрильник, при чому пропало 9 моряків.

 

Після 4-ох років війни не можемо спостерегти ні найменших наслідків нашої політичної агітації в Німеччині — заявив чільний консервативний тижневик Англії "Спектатор".

 

Від початку війни до 30-го вересня м. р. покликано до американського війська разом 869.301 канадійців. Таке подала урядова статистична служба в Оттаві.

 

З Каїру повідомляють, що заразливі хвороби далі поширюються в Італії з причини браку ліків.

 

Завалився найбільший міст Південної Америки. Найбільший міст Південної Америки, що в стейті Ріо Гранде Досул вів через Ріо до Сантао, завалився. При цьому було багато вбитих і ранених.

 

Рідна земля

30.01.1944

До теми