Екстракт кленового листя молодить?

Листя червоного клена може бути джерелом ефективних додатків до засобів для догляду за шкірою. Адже певні дубильні речовини не лише мають протизапальну дію і забирають вікові плями, а й, можливо, зберігають еластичність шкірної тканини. Вони мали би пригнічувати утворення зморшок з віком, повідомили американські науковці на щорічній конференції американської хімічної спільноти в Бостоні. У листях клена, що влітку зелені, а восени червоніють, міститься дубильні речовини, які блокують ферментне руйнування еластину, як засвідчують біохімічні лабораторні досліди. Науковці сподіваються, що ці складники вдасться запровадити як компонент кремів до лиця і, можливо, додаток у їжу.



 

«Цілком можливо, що екстракт кленового листя може розгладжувати людську шкіру – як і лікування ботоксом, але суто за рахунок рослинних компонентів, без ін’єкцій токсину», – сказав керівник дослідження Навідра Сірем (Navindra Seeram) з Род-Айлендського університету в Кінґстоні.

 

Навіть американські корінні жителі використовували листя червоного клена (Acer rubrum) з медичною метою. «Ми хотіли перевірити, чи екстракт листя може пригнічувати активність еластази», – сказав Ган Ма (Hang Ma), що презентував результати досліджень на конференції. Фермент еластаза з віком руйнує зв’язані протеїнові молекули еластину. Зокрема через це з часом шкіра втрачає свою еластичність і з’являються зморшки.

 

З екстракту кленового листя науковці виділили різні галотаніни, зокрема різні хімічні форми гіналіну (ginnalin) та маплексину (maplexin), і визначали в експериментальних пробірках їхній вплив на розщеплення еластину, яке здійснює фермент еластаза. При цьому виявили, що ефективність дії цих дубильних речовин становить від 21% до 62,5%. Найрезультативнішим був гіналін А та маплексин А.

 

Для того, щоби збувати їх у вигляді складників косметичних засобів для догляду за шкірою, потрібні успішні експерименти на людях. З огляду на те, що червоний клен поширений лише на півночі Америки, каже Сірам, місцеві фермери отримають додаткову ексклюзивну можливість підвищити власні прибутки, якщо крім кленового сиропу продаватимуть ще й листя дерев.

 

 

Joachim CzichosExtrakt aus Ahornblättern gegen Falten

Wissenschaft aktuell, 21/08/2018

Зреферувала С. К.

07.10.2018