На міжнародний конгрес ПЕН-клубу приїдуть Світлана Алексієвич і Герта Мюллер.

 

На 83-й міжнародний конгрес ПЕН-клубу, що триватиме у Львові 17-24 вересня, приїдуть нобелівські лауреатки: білоруська письменниця Світлана Алексієвич, яка отримала премію у 2015 році, та лауреатка за 2009 рік – румунська й німецька письменниця Герта Мюллер, повідомили організатори заходу, передає Zaxid.net.

 

Темою цьогорічного конгресу буде «Відстоювання правди в часи пропаганди», а його гаслом – «Коли правда стає істиною». Такий захід в Україні відбудеться вперше.

 

«ПЕН-клуб – це організація письменників, але це також правозахисна організація. Вона була створена для того, щоб допомагати письменникам у скруті, частіше – політичній. Багато письменників у різних країнах зазнають переслідувань, сидять в тюрмах. Я вже не кажу про цензуру чи конфіскацію книжок. У нас, на щастя, такої проблеми немає, але в той же час ми всі знаємо про долю Олега Сенцова, який є не тільки режисером, а й автором двох книжок, і знаємо про ситуацію в Криму, де, правдоподібно, посадять Миколу Семену, який є членом українського ПЕН-центру. Є ціла низка питань, які ми хочемо поставити на обговорення конгресу, і привернути увагу до цих проблем», – зазначив програмний директор конгресу та президент українського ПЕН-центру Микола Рябчук.

 

Публіцист також додав, що українські письменники не можуть вимагати від світу розуміння власних проблем, не цікавлячись долею своїх колег в інших країнах. Тож конгрес має стати майданчиком для налагодження такого порозуміння.

 

Загалом очікують, що до Львова приїдуть близько 200 делегатів із понад сотні країн світу. Серед запрошених гостей, які вже підтвердили свою участь: Адам Загаєвський (Польща), Пітер Померанцев (Великобританія), Людмила Уліцька (Росія), Пол Остер (США). Україну представлятимуть, зокрема, Юрій Андрухович, Андрій Курков, Сергій Жадан та Олена Стяжкіна.

 

Програма конгресу сформована із закритих подій, у яких братимуть участь лише делегати своїх країн, та відкритих – дискусій, читань, зустрічей з авторами, які зможуть відвідати всі охочі львів’яни.

 

ПЕН-клуб є неполітичною, недержавною організацією письменників, яка перебуває в формальних консультаційних зв'язках з ЮНЕСКО і має спеціальний консультативний статус в Економічній і Соціальній Раді ООН.

 

ПЕН-клуб було засновано 5 жовтня 1921 року в Лондоні з ініціативи англійських письменників Кетрін Емі Доусон-Скотт та Джона Голсуорсі (перший президент клубу). Першими членами ПЕН-клубу стали письменники Джозеф Конрад, Бернард Шоу та Герберт Веллс.

05.07.2017