Для відвідувачів відкрили підземелля Преображенської церкви.

 

У Львові відкрили для відвідувачів підземелля Преображенської церкви, що на вул. Краківській, 21. Відвідати підземні ходи храму можна щодня з 10-ї до 19 год. за добровільну пожертву, інформує Zaxid.net.

 

«Ідею відкрити підземелля нам підказали екскурсоводи. Приміщенню понад 300 років, воно має цікаву історію: тут були і поховання меценатів, і склад капусти та вина. Раніше сюди можна було прийти тільки з екскурсоводом, тепер кожен охочий може зайти сюди щодня без екскурсії», – розповів Ростислав Пендюк, священик церкви Преображення Господа нашого Ісуса.

 

За словами священика, відновлювати крипту розпочали на початку 1990-х років зусиллями парафіян Преображенської церкви, під час прибирання знайшли людські останки, найімовірніше – це поховання меценатів і монахів костелу Найсвятішої Трійці отців Тринітаріїв, на місці якого збудували храм Преображення.

 

«Два роки тому ми започаткували у підземеллі зустрічі Сімейного центру, тут зустрічаються як одружені пари, так і ті, хто планує шлюб, для навчання. Також тут тренується наш хор і проводять майстер-класи для дітей», – зазначив Ростислав Пендюк.

 

«Це унікальне підземелля Львова, я воджу туди туристів вже 15 років. У Радянському Союзі тут облаштували склад харчів, квасили капусту й огірки, які продавали у магазинах поруч. Один із ходів у крипті веде до житлових підвалів на вул. Корнякта – якщо прислухатися, можна почути, як там ходять люди. Але найважливіше, що тут є багато поховань достойників церкви, тому я завжди проводжу тут екскурсії без капелюха, аби наголосити на шанобливому ставленні до місця», – розповів екскурсовод Петро Радковець.

 

У підземеллі планують проводити кінопокази та виставки, зараз тут можна подивитися серію плакатів про Митрополита Андрея Шептицького.

03.05.2017