Уряд ухвалив рішення про монетизацію заощаджених субсидій.


 

Кабінет Міністрів України ухвалив постанову про монетизацію зекономленої суми субсидії на оплату газу й електроенергії.


 

Таке рішення уряд ухвалив на засіданні в середу, інформує аґенція УНІАН.


 

"Ідеться про внесення змін до порядку призначення субсидій, основним з яких є монетизація залишків субсидій", – сказав міністр соціальної політики Андрій Рева, відрекомендовуючи відповідну постанову.


 

Зі слів прем'єр-міністра Володимира Гройсмана, монетизація збагатить приблизно 1,5 мільйона українських домогосподарств. "Згідно з нашими розрахунками, 1,5 млн українських родин, які змогли забезпечити економію газу й електроенергії для тепла, отримають найближчим часом до 700 грн готівкою, які вони заощадили за опалювальний сезон", – сказав прем'єр.


 

"Ще одна обіцянка, яку я давав, зараз буде виконана Міністерством соціальної політики, і люди це відчують", – зазначив Гройсман.


 

Як заявив віце-прем'єр-міністр Павло Розенко, українці отримають грошову компенсацію до 1 вересня 2017 року. "Порядок монетизації дуже чітко розписаний, і до 1 червня підприємства – надавачі послуг повинні сформувати списки осіб, у яких є економія відповідних енергоресурсів, і передати ці списки в управління соцзахисту населення. На підставі цих списків до 1 вересня люди мають отримати кошти. У державному бюджеті України всі необхідні ресурси для цього є", – запевнив Розенко.


 

З його слів, програма може коштувати бюджетові 1,5–1,8 мільярда гривень. "Це кошти, які були передбачені у державному бюджеті України для субсидій, вони просто монетизуються і будуть безпосередньо виплачені людям. Це одноразово за весь опалювальний сезон", – пояснив Розенко.


 

Урядовець припустив, що наступного року розмір "бонусів" зросте. "Ми даємо сигнал людям, що треба економити газ, електроенергію. Якщо цей проект буде успішним, то я не виключаю, що в наступному сезоні будемо розширювати монетизації залишків", – цитує Розенка аґенція "Укрінформ".


 

26.04.2017