Головою наглядової ради НСТУ обрали Тетяну Лебедєву.

 

Наглядову раду Національної суспільної телерадіокомпанії України очолила Тетяна Лебедєва – почесний президент Незалежної асоціації телерадіомовників.

 

Лебедєву обрали головою на засіданні членів наглядової ради у середу, повідомляє "Детектор медіа".

 

На посаду висували Тетяну Лебедєву, Тараса Шевченка, Світлану Остапу та Євгена Глібовицького. Остапа та Глібовицький зняли свої кандидатури, мотивуючи своє рішення тим, що головою наглядової ради має бути представник не від депутатських фракцій та груп, а від громадських об’єднань та асоціацій.

 

Євген Глібовицький уточнив, що за кандидатуру Лебедєвої проголосувало 9 членів ради із 17-ти, а інший кандидат, Тарас Шевченко, отримав 4 голоси.

 

Лебедєва ввійшла до складу наглядової ради НСТУ від громадських об’єднань та асоціацій членами наглядової ради, а саме від сфери журналістики.

 

Нагадаємо, 19 січня 2017 року публічне акціонерне товариство "Національна суспільна телерадіокомпанія України" зареєстрували як юридичну особу і припинили юридичну особу НТКУ. З дня реєстрації ПАТ НСТУ наглядова рада вступила у свої повноваження.

 

17 грудня 2015 року Національна рада з питань телебачення та радіомовлення затвердила склад наглядової ради НСТУ, ввівши до її складу представників громадськості і депутатських фракцій Верховної Ради. Від громадських об’єднань та асоціацій членами наглядової ради стали: Володимир Бринзак – у сфері фізичного виховання та спорту, Євген Глібовицький – у творчій сфері, Дарія Карякіна – у сфері забезпечення прав національних меншин, Тетяна Лебедєва – у сфері журналістики, Вадим Міський – у сфері захисту інтересів дітей та молоді, Олексій Панич – у сфері освіти та науки, Віктор Таран – у сфері місцевого самоврядування, Тарас Шевченко – у правозахисній сфері, Наталя Скрипка – у сфері захисту прав осіб з особливими потребами.

 

Від депутатських фракції: Тарас Аврахов (група "Воля народу"), В’ячеслав Козак (Радикальна партія), Лаврентій Малазонія ("Опозиційний блок"), Світлана Остапа ("Самопоміч"), Віталій Портников ("Народний фронт"), Сергій Таран (Блок Петра Порошенка), Ігор Хохич ("Відродження"), Володимир Яворівський ("Батьківщина").

 

Євген Глібовицький згодом пояснив, що зняв свою кандидатуру, сподіваючись, що на резиґнацію піде і Тетяна Лебедєва. З його слів, у обранні Лебедєвої нібито були зацікавлені в оточенні президента України.

 

"За день до виборів я отримав прохання підтримати Тетяну Лебєдєву від посадовця, який є прямим підлеглим президента. Це мій добрий знайомий, якого знаю ще із своїх студентських, а його громадських часів... Зі слів мого візаві випливало, що кандидатура Лебедєвої розглядалася в його політичному середовищі, власне, як така, яка не підтримає продовження лінії реформ, уособленням яких останні два роки був Зураб Аласанія. Це резонувало з іншими подібними сигналами, які я мав про те, що в АП хотіли б бачити "більш компромісного", тобто менш незалежного керівника Суспільного мовлення", – написав Глібовицький на своїй сторінці у Facebook.

 

"Перед початком засідання саме з цих міркувань я попросив Тетяну не висувати свою кандидатуру. На засіданні я також зняв власну кандидатуру, щоб не стати бенефіціаром усунення "конкурента", – пояснив він.

 

Водночас, Глібовицький додав, що не має сумнівів у професіоналізмі Лебедєвої, а оголошена ним історія "не означає, що Тетяна чимось зобов'язана владі чи якось залежить від політичних середовищ", він також назвав прийнятною публічну позицію Тетяни щодо Суспільного мовлення.

 

"Найкращим доказом здатності протистояти політичним ризикам будуть рішучі дії новообраної очільниці наглядової ради, спрямовані на постання сильного і незалежного, особливо, політично незалежного суспільного мовлення", – закликав Глібовицький.

 

09.02.2017