30 жовтня польський суд вирішить, чи може Роман Полянскі бути екстрадованим до США.

Нагадаємо, що на знаменитого американського режисера польського походження у Сполучених Штатах чекає судовий процес у справі про зґвалтування неповнолітньої в 1977 році.

 

 

Як повідомила Gazeta Wyborcza, за екстрадицію Поланскі вже висловилися представники партії-переможиці на виборах 25 жовтня. «Є думка, що Поланскі не повинен нести відповідальність за те, що трапилося, оскільки він видатний, всесвітньовідомий режисер. Ми абсолютно не згодні з такою позицією», — заявив, зокрема, лідер партії «Право і справедливість», колишній прем'єр-міністр Польщі Ярослав Качиньський.

 

82-річний Поланскі має постати перед судом у Кракові 30 жовтня, де й буде вирішено його долю. Раніше краківські судді вирішили саме до вказаної дати відкласти винесення свого остаточного вердикту. На попередньому засіданні суду адвокати Поланскі подали документи, отримані раніше від влади США, які описують хід судового процесу над своїм підзахисним в Каліфорнії 1977 року.

 

Як стверджують експерт-правники, головне питання, яке має вирішити польський суд, — чи вважати, що термін давності евентуального злочину вже минув, чи ні.

 

Хоча не за судом буде останнє слово. Згідно з польським законодавством, рішення про екстрадицію видає Міністерство справедливості. 

28.10.2015