Смерть Інтернету? Початок нової ери оголошено!

Коли настане «час Х», ще ніхто не знає, але про його початок оголошено з точністю до кварталу. Йдеться про перший квартал наступного року. Саме тоді, якщо вірити пророцтву, почнеться масовий відхід людей у світи по той бік екрану. Світи просторові, позбавлені будь-яких обмежень й узалежнюючі, як дияволи.

 

 

«Смерть Інтернету» – це, звісно, ефективна риторична гіпербола, але є в ній зерно правди. Від часу своєї появи мережа невпинно еволюціонує, набуває щораз то нових, дедалі привабливіших образів, а також щороку дедалі ефективніше тримає нас біля екранів, звужуючи кордони між реальним та віртуальним світами. А втім, ця демаркаційна лінія досі залишається актуальною. І саме вона береже нас від цілковитого поглинення реальністю по той бік екрану. Однак за якихось півроку ця лінія може зникнути. Творці Oculus Rift, окулярів для подорожі віртуальною тривимірною реальністю, кажуть, що вже на початку 2016 р. почнуть продаж їх комерційної версії. Досі можна було купити лише прототипи, на що наважувалися лише творці програмного забезпечення і найзавзятіші пасіонарії, адже було зрозуміло, що це тільки стадія лялечки. Чи стане лялечка метеликом – дізнаємося за півроку.

 

Майже кожен, хто обізнаний з сучасним ринком електроніки, може закластися, що окуляри VR (англ. Virtual Reality) – це новий етап флірту з віртуальною дійсністю. Facebook витратив на купівлю виробничих можливостей Oculus майже 2 млрд. дол. Над власними окулярами VR з кодовою назвою Project Morpheus нині працює Sony. Ринковий дебют заплановано на 2016 р. Вже в листопаді свою версію окулярів VR покаже фірма Valve, яка популярна завдяки інтернет-магазину відеоігр Steam. Інший виробник мобільних телефонів, Samsung, пропонує використовувати для VR екран смартфону Galaxy S6. Однак саме Oculus Rift має найбільші шанси встановити новий стандарт спілкування з цифровим світом. Його конструктори мають найбільший досвід, найбільший бюджет, а також унікальну людину на чолі – візіонера та гарячого прихильника екскурсії у світ 3D Палмена Лакі.

 

Півтора року тому я мав нагоду випробувати прототип Oculus і досі пам'ятаю магію цього досвіду. Ви справді можете відчути себе частиною іншого світу, випробувати на собі ілюзію його реальності. А ринкова модель буде ще набагато досконаліша, ніж прототип – хоч би з погляду якості зображення. До речі, якщо вам цікаво, чому виробники телефонів так поспішають з кількістю пікселів на їх невеликих дисплеях, то головною причиною, окрім маркетинґу, є те, що треба підготуватися до створення окулярів VR, які потребуватимуть ультрапрецезійних моніторів. Прогнозують, що їх роздільна здатність сягатиме 4К. Нині таку роздільну здатність знаходимо лише в телевізорах нового покоління, які мають вчетверо більше пікселів, ніж найдобірніші Full HD. Але й це ледве мінімум того, що потрібно, щоб образ в окулярах був справді реалістичний. Остаточна мета – стандарт 8К.

 

Очевидно, що окуляри VR застосовуватимуть передусім поціновувачі відеоігор, а також (будьмо відверті) – порнографії. Цифрова реконструкція тривимірної реальності матиме також важливе практичне застосування: хірург зможе оперувати пацієнта, будучи віддаленим від нього на сотні кілометрів, віртуальні туристи прогулюватимуться античним акрополем, не виходячи з дому, а клієнти онлайн-крамниць, перш ніж купити товар, зможуть ретельно, з усіх боків його роздивитися.

 

Ідеальним додатком до технології, яка переносить у 3D-cвіт, стане технологія тактильної симуляції фізичних вражень – температури, руху повітря, нерівностей поверхні, вібрації і т.п. Хотілося б, щоб була можливість слідкувати і за рухами інших частин тіла, а не тільки голови. Компанія Nimble VR, яка вироблятиме Oculus, створює технологію, яка слідкуватиме також і за рухами руки. Питання, чим насправді виявиться Oculus у своїй першій комерційній версії, інтриґує щораз більше.


Olaf Szewczyk
Śmierć internetu? Początek nowej ery został zapowiedziany
Gazeta Wyborcza,   12.05.2015
Зреферував Євген Ланюк

14.05.2015