Самотність так само згубна для довголіття, як і ожиріння

Запитай людей, що потрібно для довголіття — і здебільшого почуєш: фізичні вправи, здоровий сон, правильне харчування, реґулярне відвідування лікаря тощо. Мало хто назве також стабільні соціальні контакти. Тепер доведено: самотність та соціальна ізоляція є такою самою загрозою для довголіття, що й ожиріння. Такого висновку дійшли психологи з Університету Бригама Янґа (м. Прово, штат Юта, США).

 

 

«Ефект від самотності у тривалій перспективі можна порівняти хіба з ожирінням, яке громадська думка сприймає дуже серйозно. Тож ми маємо серйозніше ставитися до своїх соціальних зв'язків», — стверджує Джуліана Голт-Лунстад, головний автор дослідження.

 

Самотність буває різних видів. Когось, наприклад, може оточувати чимало людей, але той все одно почуватиметься самотнім. Інший, навпаки, може уникати соціальних контактів, адже йому добре на самоті (тут доцільнішим є термін «соціальна ізоляція»). Вчені довели: неґативний вплив самотності в обох випадках є практично ідентичним.

 

Важливо й те, що зв'язок між самотністю та ризиком передчасної смерті чіткіше простежується серед молоді, ніж серед старших людей. Хоч старше покоління частіше опиняється в самотності, проте її неґативний вплив помітніший серед тих, кому не виповнилося 65 років.

 

«Сьогодні ми перебуваємо не лише у найвищій точці тривалості життя за останні 100 років — сучасна тривалість життя найбільша за всю історію людства. Важливу роль відіграє також мобільність людей та окреме проживання поколінь. Тож на майбутнє прогнозуємо явище, яке можна назвати “епідемією самотності”», — стверджує співавтор дослідження Тім Сміт.

 

Голт-Лунстад та Сміт проаналізували дані з низки попередніх досліджень в галузі охорони здоров'я. Загалом їхня вибірка охоплювала понад 3 млн. людей, чиї дані містили інформацію про самотність, соціальну ізоляцію й життя на самоті.  

 

Скоригувавши отримані дані з огляду на такі фактори, як соціальний статус, вік, стать та попередні захворювання, дослідники встановили, що ефект чинить вплив в обидвох напрямках: не лише нестача соціальних зв'язків погано впливає на тривалість життя, а й, навпаки, міцні відносини з близькими людьми подовжують життя. Результати дослідження опубліковано в журналі Perspectives on Psychological Science.

 

У своїх попередніх дослідженнях Голт-Лунстад та Сміт встановили, що самотність підвищує ризик передчасної смерті так само, як викурювання 15 сигарет кожного дня або алкоголізм. В останньому дослідженні вчені знову повторюють ці порівняння, а також додають, що за своїм неґативним впливом самотність випереджує ще й ожиріння.

 

«Загалом головний меседж нашого дослідження такий: що позитивніший наш світогляд, то ми здоровіші не лише емоційно, а й фізично», — каже Т. Сміт.

 

Існує багато речей, які пом'якшують ефект самотності. З появою Інтернету люди можуть комунікувати на відстані, що раніше було неможливим. Утім онлайн-комунікаціям часто бракує емоційного контексту та глибини й вони не в змозі замінити живе, щире спілккування з близькою людиною.

 

Loneliness and social isolation are just as much a threat to longevity as obesity

Джерело: ScienceDaily, 11/03/2015

Зреферував Євген Ланюк

12.03.2015