«Розетта» готується до історичної посадки на комету

Європейський космічний зонд «Розетта» ще на крок наблизився до історичної події – першої в історії посадки рукотворного об'єкта на комету.

 

 

Зондові, що на цей момент обертається навколо комети 67Р/Чурюмова-Герасименко, «дали згоду» продовжувати свої складні маневри, після яких сподіваються спустити на її поверхню посадковий модуль «Філі».

 

Сьогодні зранку оператори ЄКА дозволили перший з чотирьох етапів спуску «Філі». Це означає, що «Розетта» і «Філі», який поки що пристикований до неї, вийшли на потрібну орбіту. Посадковий модуль відстикують, тільки-но перестануть працювати маневрові двигуни.

 

«Якщо все йтиме за планом, а ми сподіваємось, що так воно й буде, то “Розетта” от-от робитиме історію», – заявила прес-секретар ЄКА Моніка Джонс.

 

Розстикування «Розетти» і «Філі» має відбутися на висоті 14 миль (22,5 км) від поверхні комети. Інформація про це дійде на Землю лише за півгодини, адже небесне тіло віддалене від Землі на півмільярда кілометрів.

 

Перш ніж «Філі» почне спуск на поверню комети, він пройде ще крізь три стадії «так або ні» – для підтвердження, що всі системи працюють нормально і «Філі» готовий до посадки.

 

Третя стадія відбудеться через годину після другої і стане останньою перевіркою справності модуля, після чого почнеться його спуск на поверхню.

 

«Розетта» з «Філі» на борту прибула до 67Р/Чурюмова-Герасименко внаслідок десятирічної подорожі (вона стартувала 2 березня 2004 р.), у серпні цього року. Відтоді вона збирала інформацію про дивну форму комети. Коли «Філі» сяде на її поверхню,  він почне фотографувати й досліджувати зразки її ґрунту. Тим часом «Розетта» далі обертатиметься довкола комети.

 

За допомогою місії «Розетти» науковці розраховують дізнатися більше про комети – залишки породи і льоду, що походять з найдавнішої епохи існування Сонячної системи – 4,6 млрд. років тому. У «Філі» також буде можливість пробурити поверхню комети й потенційно відкрити щось цілком нове у тому, що ми знаємо про процес формування Сонячної системи. Безпрецедентне дослідження, можливо, відкриє нові дані про походження... води на Землі!

 

«Падіння комет вважають головним джерелом потрапляння води на ранню Землю близько 3,6 млрд. років тому. Можливо, половина усієї води, яка є на Землі сьогодні, походить з комет», – стверджує планетолог Стенлі Ковлі з Університету Лестера (Англія).

 

«Крім того, матеріал комет, можливо, містить також прості органічні молекули, які, можуть бути джерелом походження життя на Землі. Є й багато інших причин, чому комети заслуговують на ретельне вивчення», – додає він.

 

P.S.: Годину тому, о 18.07 за київським часом, з'явилася інформація, що зонд «Філі» успішно сів на поверхню комети!

 

Зреферував Євген Ланюк

Джерело: Rosetta Probe Getting Set For Historic Comet Landing Attempt

12.11.2014