Гідність і солідарність

 

 

Микола Рябчук, Мирослав Маринович, Андрей Хадановіч, Геркус Кунчюс, Адам Поморскі, Людміла Уліцкая, Тарас Возняк – це лише частина того добірного інтелектуального товариства, яке дискутуватиме нині (10 вересня) про «Гідність і солідарність».

 

Розмова відбудеться з ініціативи Українського центру Міжнародного ПЕН-клубу й стане рефлексійною увертюрою до Львівського Форуму книговидавців.

 

«Міжнародна письменницька організація ПЕН-клуб об'єднує соціально заангажованих літераторів, письменників, стурбованих станом зі свободою слова та правами людини в своїй власній країні та за кордоном.

У час революції гідності та протистояння України військовій агресії з боку Росії ПЕН-центри усіх сусідніх країн підтримали справедливу боротьбу українців за наш європейський вибір, демократію та свободу, територіальну цілісність і дотримання міжнародного законодавства та угод, які гарантували Україні захист від агресії.

Колегам з Польщі та Литви, і як не парадоксально, навіть Білорусі, це було простіше. Російські письменники опинилися в складнішій ситуації. Звісно, члени російського ПЕН-центру переважно поділяють наші вартості, заявляють про свою прихильність до них. Проте їм судилося жити в суспільстві, тотальна більшість якого заражена популізмом і неприязню до українців, охоплена жадобою репресій та пошуків "внутрішнього ворога".

Розуміючи всю складність ситуації, вони намагаються знайти достойну відповідь на ці виклики. Про це йтиме мова на зустрічі керівників ПЕН-центрів Центральної та Східної Європи за участі члена правління російського ПЕН-у, лауреата Букерівської премії Людмили Уліцької, яка послідовно виступає в європейській пресі з осудом війни та варварства сучасної російської політичної еліти», – про анонсував для «Z» нинішню дискусію учасник Виконавчої ради Українського ПЕН-центру Андрій Павлишин.

 

Отже. Як маєте що сказати, або хочете просто послухати мудрійших, приходьте нині, 10 вересня на 13.00 у Львівську обласну універсальну наукову бібліотеку (пр. Тараса Шевченка, 13). Запланований час тривання – до 14.45

 

10.09.2014

До теми