Дорослі зазвичай мало пам'ятають про досвід перших років життя. Одне з можливих пояснень цьому таке: мозок у дитинстві ще сильно змінюється, і старе наповнення пам’яті переписують нові нервові клітини, що формуються. Цю гіпотезу через експерименти на тваринах перевірили вчені на чолі з Полом Франклендом з Університету Торонто (Канада).

 

 

 

Нейрони у гіпокампі

 

 

Дослідники спочатку посадили мишей у клітку, в якій лапки тварин несильно вражали електричним струмом. Потому дорослі тварини впродовж тижня пам’ятали про пережите: як тільки вони поверталися до клітки, яку пов'язували з електричним струмом, ціпеніли від жаху. Молодші тваринки забували про подразники болю вже через кілька днів, поводилися без ознак остраху.

 

У наступних експериментах учені через ліки або програми руху впливали на формування нових нервових клітин у гіпокампі – частині лімбічної системи головного мозку (нюхального мозку). Ця структура мозку важлива для процесу навчання і для пам'яті. Й у мишей, і в людей упродовж усього життя в ній утворюються нові нервові клітини. Коплексний процес виникнення клітин та формування нових зв’язків між нейронами – нейрогенез – може зумовлюватися, наприклад, рухом.

 

Отже, у дорослих мишей, які бігають у колесі, виникає більше нових нервових клітин, і вони забувають електричний струм так швидко, як і мишенята. Коли  дослідники за допомогою медикаментів пригнічують утворення нових нейронів, молоді й старші тварини довго тримають у пам’яті больовий досвід.

 

Нові нервові клітини підвищують здатність навчатися і допомагають зберігати отриманий досвід. Тим не менше, саме вони також і зумовлюють забування: причина, на думку вчених, полягає в тому, що нові нейрони впливають на існуючі схеми в головному мозку. При цьому вони, очевидно, частково замінюють попередні поєднання і переписують старі спогади новою інформацією.

 

У немовлят нейрогенез виражений найяскравіше. Для них цей ефект відіграє особливо важливу роль. Але встановлення нових ланок у «ланцюгах» головного мозку може також пояснити, чому люди дорослими не можуть пам'ятати все й упродовж тривалого часу. Забування допомагає запам'ятовувати нові речі.

 

Зреферувала Соломія КРИВЕНКО

Оригінал за посиланням www.spektrum.de

22.05.2014