НАСА: нова місія на Марс

Запуск стаціонарного посадкового модуля на Червону планету запланували на 2016 рік. Апарат з назвою «InSight» фахівці з НАСА виготовлять у співпраці з космічними агенціями низки європейських країн. Мета місії – за допомогою бурових робіт вивчити тектонічну активність та внутрішню будову Марса. Проведені досліди допоможуть зрозуміти, яких перетворень зазнавали планети земної групи на ранніх етапах розвитку.

 

 

 

Так виглядатиме новий посадковий модуль на Марсі. Апарат здійснюватиме бурові роботи, досліджуючи внутрішню будову планети.

 

 

Національна космічна агенція США дала зелене світло на будівництво нового посадкового модуля, його відправлять на Червону планету. Безпілотний стаціонарний апарат, названий «InSight», що є англійською абревіатурою від «дослідження надр з використанням сейсмології, геодезії та теплопередавання». Запуск місії запланований на 2016 рік.

 

Робота над проектом зонду розпочалась ще кілька років тому, проте саме зараз НАСА оголосила, що задум успішно подолав стадію критичного аналізу, і провідний підрядник – компанія «Lockheed Martin» – береться за будівництво. Мета місії: виконання бурових робіт на Червоній планеті, які дослідять структуру й властивості її кори, мантії та ядра. InSight є міжнародним проектом: до його розробки долучилися космічні агенції Франції, Німеччини, Швейцарії та Великої Британії.

 

Зокрема, французький Національний центр космічних досліджень і німецький Центр авіації та космонавтики у співпраці з космічними агенціями зі Сполученого Королівства та Швейцарії виготовлять пристрій «SEIS» – «Cейсмічний експеримент для дослідження внутрішньої структури». За допомогою пристрою виміряють тектонічну активність та з'ясують внутрішню будову Марса. Також Центр авіації та космонавтики Німеччини створить «Вузол для вимірювання теплових потоків і фізичних характеристик»: устаткування знадобиться для вивчення процесу передавання тепла з внутрішніх шарів планети до її поверхні. «InSight» обмінюватиметься повідомленнями з Мережею далекого космічного зв'язку НАСА, щоб виміряти коливання Марса: це дозволить встановити, чи ядро планети є розплавленим чи твердим.

 

Брюс Банердт з Лабораторії реактивного руху НАСА, провідний тестер проекту, повідомив: «Порівняно з Землею, Марс надає кращі можливості зрозуміти, як можуть формуватися придатні до життя поверхні планет. Обидві планети на початковому етапі зазнавали однакових перетворень. Проте Марс, маючи менші розміри, охолов швидше і став менш активним, в той час як Земля продовжувала вирувати. Отже, на Марсі краще збереглися свідчення про початкові етапи розвитку землеподібних планет».

 

Наразі четверту планету Сонячної системи досліджують відразу три марсоходи НАСА, а також чотири космічних апарати агенції. Планетоходам «К'юріосіті», «Спірит» і «Опортьюніті» вдалося знайти підтвердження того, що давній марсіанський клімат був вологим і, ймовірно, сприятливим до життя. Супутник «MAVEN» (абревіатура з англійського «еволюція атмосфери і летких речовин на Марсі») досліджує атмосферу планети, «Марсіанський розвідувальний супутник» (MRO), використовуючи потужні камери, вишукує цікаві місцини, куди можна направити планетоходи, а також аналізує об'єкти поверхні на предмет наявності ознак існування води. Міжпланетна станція «Одіссей», виведена на орбіту 2001 року, надсилає на Землю дані про геологію та клімат Марса. З 2003 року свою станцію для дослідження планети під назвою «Марс-Експрес» має також Європейська космічна агенція.

 

Запущений 2016 року посадковий апарат InSight досягне цілі за 6 місяців. Розраховують, що його місія триватиме 720 днів. Щодо дати запуску наступного марсохода, то НАСА планує його на 2020 рік.

 

Зреферував Олег КАЧАН

Оригінал за посиланням http://www.ibtimes.com

22.05.2014