Дослідники створюють нові імена для біологічних видів

Понад 250 років тому натураліст Карл Лінней впорядкував систему класифікації живих істот. Усім живим організмам вчений надав імена, що складаються з двох частин – видового та родового. Досі біологи дуже добре обходилися цією системою, і кожен хто відкривав новий вид, міг назву для нього обрати самостійно. Сьогодні вже існує кілька курйозних імен, якими відкривач намагався увіковічнити поп-ідола, потішити дітей або просто нагадати про улюблених персонажів з «Володаря перснів».

 

 

Біологи досі користуються системою класифікації живих організмів, розробленою 250 років тому Карлом Ліннеєм. Проте в останні роки вчені напрацювали чимало проектів її модифікації.

 

Система Ліннея є чіткою та зрозумілою, завдяки їй зоологи й ботаніки мали достатньо критеріїв, щоб чітко розмежувати види. Але розшифрування генетичного коду стає дешевшим, і генетика знаходить відгук у класичній біології. З огляду на це дослідники хочуть переглянути систему Ліннея. Для бактерій, вірусів і тварин вже існують різні правила при розробленні номенклатури, як і для рослин, грибі та водоростей.

 

Дослідники з Політехнічного університету штату Вірджинія запропонували систему найменування у строгій відповідності до генетичних властивостей виду.  «Система Ліннея не намагається точно визначити імена для генетично секвенованих організмів», – пише Борис Вінацер в журналі «PLoS One». А за допомогою генів можна було б більше дізнатися про генетичне походження різних типів, наприклад, про те, як тісно споріднені окремі види між собою.

 

Ця інформація в окремих випадках може мати винятково важливе значення, – підкреслює Вінацер. Як приклад, він наводить збудник сибірської виразки Bacillus anthracis. 2001 року спори небезпечних бактерій в листах надсилали до американських ЗМІ та сенаторів. Місяці знадобилися на те, щоб вияснити, від якого штаму походять ці бактерії. Якби тоді вже існувала класифікація більше 1200 генетичних штамів сибірки, було б набагато легше простежити походження відповідного патогена.

 

Досі всі зразки сибірки називали за принципом, який нічого не розповідає про відносин спорідненості між збудниками. За допомогою системи, яку розробив Вінацер разом зі своїми колегами, кожен штам сибірки буде названий на підставі його генетичної схожості з іншими штамами. Сибірку з конвертів назвали lvlw0x, його найближчий генетичний родич, який розробили в лабораторії Науково-дослідного медичного інституту інфекційних хвороб американських військових сил, – lvlwlx, і т. д. 

 

Перевагу такого кодування організмів не потрібно довго доводити: вона створить дуже легку в управлінні та використанні базу даних про всіх живих істот на Землі. Дослідники погоджуються, що не повинні скасувати й систему імен Ліннея. Адже, хоча назва Gollum маленької акули, що живе на морському дні, Mesoparapylocheles michaeljacksoni, викопного рака-самітника з крейдяного періоду або Otacilia loriot  (павука) й не містить складної генетичної інформації, проте багато розповідає про своїх першовідкривачів і про моду серед біологів.

03.03.2014

До теми