Наука Китаю розвивається найшвидше

Китайська наука – на підйомі. Китай вийщов на третє місце після США та ЄС за кількістю щорічних наукових публікацій. Згідно зі звітом Американської наукової фундації (American Science Foundation, ASF) від 6 лютого 2014 р. китайський науковий доробок особливо стрімко зростав впродовж останнього десятиліття: з 2001 до 2011 рр. він виріс на 15% щорічно, а частка Китаю у сумарній кількості наукових публікацій за ці роки збільшилась з 3% до 11%.

 

 

Щорічний звіт АНФ під назвою «Показники науки та інженерії», що містить аналіз світових трендів у науці, інженерії, освіті і ринках робочої сили показує, що за усіма показниками Китай стрімко нарощує свою потужність.

 

На економіку Китаю та інших країн Азії нині припадає понад 1/3 світових видатків на дослідження та наукові розробки, які у 2011 р. склали 1,435 трлн. дол. При цьому країни Азії інвестували у них більше коштів, ніж США. А згідно даних Організації економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР), опублікованих в січні в Парижі, Китай у 2012 р. витратив більше коштів на науку, ніж усі країни ЄС.

 

Деніс Саймон, дослідник китайської науки та технологій з Університету Арізони, стверджує, що кількість публікацій сама по собі не є індикатором реальної ваги Піднебесної у науковому світі. Згідно індексів цитування, які вказують на реальну вагу країни у світовій науці, лише Тайвань та Південна Корея достатньо широко цитують статті китайських науковців. Натомість, США залишаються лідером серед високоцитованих статтей. «Креативність з усього світу досі притягує Захід», - каже Саймон.

 

Щоб Китай міг на рівних конкурувати з Заходом, йому необхідні інвестиції у клювові галузі, а також заохочення креативності та індивідуалізму, чому не сприяє традиційна колективітська культура Піднебесної. «Якщо Китай коли-небудь і пережене Захід, то це станеться ще дуже нескоро», - вважає Саймон. 


 

09.02.2014

До теми