Що найкраще заспокоює у стресі?

Боїтеся виступати зі сцени? Страшно, чи вдасться вчасно та добре підготувати презентацію для начальства? Що в таких випадках допомагає найкраще заспокоїтися, з'ясували американські науковці. Їхній висновок дивує: присутність спокійної, розслабленої людини не знижує рівня стресу, найефективніше це робить обмін думками з колеґою в нещасті – людиною, яка має ті самі страхи. 

 

 

Найкраще переживати травмуючі ситуації допомагає співчуття «брата в нещасті», який стикається з тими самими труднощами.

 

 

Декому легше вистрибнути з літака, ніж заговорити на публіці, інші ж насолоджуються виходом на сцену, але мліють від думки про стрибки з парашутом. Рівень стресу, який викликають усередині кожного подібні ситуації, – справа індивідуальна.

 

Але що допомагає йому протидіяти? Інтуїтивно припускали, що найкраще заспокоює присутність спокійної, впевненої людини. Сара Таунсенд з Університету Південної Каліфорнії в Лос -Анджелесі та її колеґи експериментально довели, що це не так.

 

52 студенти мусили підготувати промову й виступити з нею перед камерою. Всіх опитали про те, чи перед виконанням завдання вони сильно напружені та чи бояться публічних виступів взагалі. Щоб об'єктивно оцінити рівень стресу, дослідники вимірювали кількість гормону кортизолу в організмі студентів до, під час і після виступу.

 

Вчених цікавила поведінка учасників експерименту перед виступом: їх розділили на групи по двоє, спонукавши спілкуватися про майбутнє випробування. При тому їх об'єднували за трьома критеріями: або двох з однаковими страхами, або двох спокійних, або безтурботного та наляканого. Результат: усупереч поширеній думці, спілкування спокійного партнера з наляканим учасником на рівень стресу практично не впливав. Інакше було, коли страхами ділилися «товариші в нещасті»: вони розслаблялися, почувалися спокійніше (згідно з їхніми власними словами), а також у їхній крові зафіксували зниження вмісту кортизолу. Тут, очевидно, спрацював принцип «розділений тягар удвічі легший».

 

Це відкриття може бути важливим для роботодавців, адже саме на робочому місці багато людей страждають від хронічного стресу. Він неґативно впливає не тільки на здоров'я працівника, а й на продуктивність його роботи. Правильний склад команди може суттєво знизити рівень стресу співпрацівників, стверджують дослідники. «Уявіть, ви спільно з командою працюєте над важливим проектом, через нього ви постійно переживаєте, – каже Таунсенд. – Якщо у вас є колеґа або співпрацівник, який відчуває себе так само, тоді стрес – зменшується».

 

Однак виникає питання, наскільки реально зібрати команду згідно з цим критерієм. Це Таунсенд з колеґами планують вивчати детальніше. «Тепер питання полягає в тому, чи це взагалі можливо та чи може лідер створити емоційну гармонію в групі», – розповідає дослідниця.

05.02.2014

До теми