«Габбл» виявив на Європі гейзери

Супутник Юпітера Європа, за підозрою вчених, під крижаним покровом може приховувати океан рідкої води. Космічний телескоп «Габбл» зміцнив цю підозру, виявивши біля південного полюсу супутника гейзери.

 

 

 

 

Гейзери на Європі в уяві художника

 

 

Гейзери на Європі нагадують гігантські кріовулкани на супутнику Сатурна Енцеладі. Але у випадку з Європою вони цікавіші для вчених, адже її гіпотетичний підземний океан є одним з найімовірніших місць, де може існувати позаземне життя. Ці гейзери, у свою чергу, можуть стати до нього ключиком. 

 

«Якщо відкриття підтвердиться, воно стане найбільшою знахідкою у зовнішній Сонячній системі з часів доказів кріовулканізму на Енцеладі у 2005 році», - стверджує Роберт Паппалардо, планетолог з Лабораторії реактивного руху у Пасадені (Каліфорнія).

 

Проте стаття, опублікована у журналі Science, містить низку застережень. Хоча раніше теоретично доводили можливість існування гейзерів на Європі, емпірично досі їх не спостерігали. Цього разу «Габбл» спостеріг їх вперше: за підрахунками вчених щосекунди з поверхні супутника вивергається близько 7 тон водяної пари.

 

«Це перше таке спостереження, і для його верифікації потрібні будуть додаткові дані», - стверджує Йоахім Заур, планетолог з Кельнського університету. У листопаді 2012 р. команда Заура також шукала за гейзерами на Європі, але тоді нічого виявити їй не вдалося.

 

Гейзери, сфотографовані в ультрафіолетовому діапазоні з часом експозиції 2,7 год., сягають 200 км у висоту, - каже Лоренц Рот, планетолог із Південно-Західного дослідницького інституту у Сан-Антоніо (Техас), який очолює дослідження. Це у кілька разів вище, ніж  показували попередні теоретичні розрахунки. Таким чином, гейзери на Європі здіймаються вище, ніж вулканічні виверження на іншому супутнику Юпітера Іо, але нижче за викиди кріовулканів на Енцеладі. 

 

Команда Рота виявили гейзери, коли Європа перебувала в афелії від Юпітера. Вчені припускають, що їх причиною можуть бути зміни в напрузі кори супутника, викликані приливною гравітацією Юпітера. Це, зокрема, пояснює, чому гейзери не побачила команда Заура у листопаді 2012 року, коли Європа була в перигелії до планети. «Можливо, вони вивергаються циклічно», - говорить Р.Паппалардо.   

 

На думку скептиків, існування цих гейзерів ще не підтверджує наявність під поверхнею Європи океану рідини: їх могло спричинити тертя один до одного шарів криги, яке розтопило лід. Вчені поки міркують, що є причиною цього загадкового явища.   

 

Відкриття гейзерів може стати важливим стимулом для подальшого дослідження Європи. У 2022 році Європейське космічне товариство планує запустити зонд, який обстежить Європу та інші супутники Юпітера. Тепер, з ініціативи Р.Паппалардо, про запуск до Європи власного зонда міркують і американці.

 

13.12.2013