Чи буде шлюб щасливим, пара знає заздалегідь

Скільки часу пара разом буде щасливою? Сумнівно, що багато молодят ставить це запитання на початку стосунків, витаючи у хмарах щастя. З одного боку, обидва партнери припускають, що їхня половинка забезпечить найкращі умови для тривалих і щасливих стосунків (адже інакше вони, ймовірно, взагалі не вступали би в шлюб). З іншого боку, ніхто не знає напевне, що чекає стосунки попереду і скільки вони протривають. Чи, може, все-таки є спосіб якось оцінити їх міцність? Психологи на чолі з Джеймсом Макналті з Університету штату Флорида в Таллахассі стверджують, що такий спосіб існує.

 

Чи буде пара щасливою, відомо вже на початку стосунків, - доводять американські психологи

 

«Несвідомо, але достовірно обидва в парі знають, чи їхній шлюб буде тривалим», - пишуть учені в Science. У пригоді тут стає «шосте чуття». Впродовж 4 років науковці спостерігали за 135 парами молодят. Що шість місяців вони збирали інформацію про ставлення партнерів до стосунків. Тут була одна особливість: раз дані збирали відкрито, а раз – не розголошуючи таємниці експерименту.

 

Спершу учасники відповідали, як вони оцінюють стосунки:  «добре», «погано», «задовільно» чи «незадовільно». На другому етапі їм пропонували миттєво визначити, чи окремі слова належать до позитивних чи неґативних (наприклад «любов», «щастя», «печаль» чи «лють»). Тут, однак, дослідники вдалися до хитрощів: на екрані комп'ютера перед кожним словом вони відображали портрет партнера учасника тесту.  

 

Портрет засвічували всього лишень на 300 мілісекунд. Саме стільки потрібно мозку, щоб зреагувати на інформацію, але цього часу замало, аби усвідомити її. У такий спосіб експериментатори змогли виявити несвідоме ставлення учасника до свого партнера. Якщо воно було хорошим, піддослідні швидше впізнавали позитивні слова. Якщо ж поганим – то, навпаки, неґативні.

 

Зіставивши приховане й усвідомлене ставлення до партнера напередодні вступу в шлюб, науковці змогли передбачити, яким воно буде через 4 роки, тобто наприкінці дослідження.

 

Як виявилося, ті, хто спершу мали неґативні асоціації з партнером, після 4 років були зовсім незадоволені шлюбом, незалежно від того, наскільки щасливими почувались під час першого опитування.

 

Отже, щось усередині нас знає, яке майбутнє чекає нас із нашим обранцем / обраницею.  Можливо, дослідники зможуть навчити нас, як використовувати це знання завчасу, поки не стало запізно й прозвучало «що Бог з’єднав, людина нехай не розлучає».

11.12.2013