Чому поцілунки важливі?

Який сенс ховається за поцілунками? Чому люди цілуються, а тварини – ні? Чи в усіх культурах поцілунки мають однакове значення? Рафаель Влодарські, докторант психології Оксфордського університету, пояснює таємниці поцілунків.

 

 

- Чому в Оксфорді досліджують такі явища, як поцілунки?

 

Р. В: Поцілунки – прояви прихильності, є надзвичайно поширеною поведінкою в багатьох культурах. Для приматів поцілунки навіть приблизно не таке звичне явище. Шимпанзе і карликові шимпанзе демонструють подекуди подібну поведінку, але вона нерегулярна, на відміну від людської. І щоразу, коли ми зустрічаємося з такими універсальними й послідовними діями особи, розуміємо, що для них повинен бути хороший привід. Головним чином висока мотивація зумовлена тим, що під час поцілунку з випадковою людиною є дуже високий ризик заразитися якимось вірусом. Ми шукаємо відповіді на питання, чи мають поцілунки певне призначення.

 

- Отже, цілуються тільки люди?

 

Р. В: Ну, звичайно, іноді карликові шимпанзе притуляються губами одне до одного, шимпанзе також. Але дуже-дуже рідко, й зовсім не обов'язково це відбувається з романтичних мотивів: іноді – щоб зняти стрес, іноді – граючись. Тільки для людини поцілунки є  узгодженою та культурно зумовленою поведінкою.

 

- Є три теорії, які пояснюють, чому люди цілуються?

 

Р. В: Так. Перша: поцілунки є оцінюванням потенційного партнера. Друга відстоює думку, що єдиною причиною поцілунків є збудження. Тобто, цілуються лише, щоб  спровокувати партнера на сексуальний контакт. Представники третьої теорії вважають, що поцілунки пов’язані з людськими взаєминами, й це спосіб стати комусь ближчим.

 

- Ви опитали багатьох людей. Що можете стверджувати?

 

Р. В: Ми провели онлайн-опитування, в якому взяли участь 900 респондентів з 20 країн; їх запитували про ставлення до поцілунків. Ми врахували також й інші властивості респондентів: наскільки привабливими респонденти вважають себе, чи важливими для них є короткочасні, чи довготривалі стосунки, як вони вибирають собі партнерів. Ми виявили, що людям, які дуже вимогливі до партнера, поцілунки на початку відносин є набагато важливішими, ніж для менш вибагливих.

 

- Тобто, прискіпливі люди цілуються частіше й більше?

 

Р. В: Ні, вони не цілують більше людей, для них поцілунки важливіші тоді, коли йдеться про зустріч з кимось новим. Це є свого роду доказом того, що поцілунок передає потенційно цікаву інформацію про особу, з якою нещодавно познайомився.

 

- Яку інформацію?

 

Р. В: Інформація, що стосується генетичної якості потенційного партнера. Люди, які дуже перебірливі в пошуку пари, проявляють схильність змінювати ставлення до особи після першого поцілунку. Менш прискіпливі заявляють, що їхнє ставлення після першого поцілунку в цілому не змінюється. Вони не надають особливого значення поцілункам.

 

- Про що це свідчить?

 

Р. В:  Ну, це вказує на те, що є якась прихована інформація, яку передає перший поцілунок.

 

- Тобто підтверджує першу теорію, що поцілунки оцінюють потенційних партнерів?

 

Р. В: Так, на цьому наголошує перша теорія. Поцілунок допомагає оцінити іншу особу. Тим не менше, наші результати доводять і третю теорію, що поцілунки пов’язані з близькістю, інтимністю в стосунках. Дослідження показали: для людей, що особливо цінують довготривалі стосунки,  поцілунки мають більше значення, ніж для тих, що надавали перевагу стосункам іншого типу.

 

- Тобто, поцілунки, перш за все, важливі в інтимних стосунках між закоханими?

 

Р. В: Один з найцікавіших результатів дослідження показав: частота поцілунків пари безпосередньо пов'язана з рівнем їхнього задоволення власними стосунками. Йдеться виключно про поцілунки: частота, з якою пара займається сексом, не свідчить про те, наскільки обоє щасливі разом. Так за поцілунками ховається доказ особливої близькості, більше інтимної, ніж сексуальної – на перший погляд, це здається дивним.

 

- Для жінок поцілунки важливіші, ніж для чоловіків. Як Ви це поясните?

 

Р. В: Це пов'язане ще з одним фактором: у більшості ссавців самки вибагливіші при виборі партнера, ніж самці. У нашому дослідженні ми виявили, що прискіпливі в пошуку партнера люди більше цінують поцілунки. І це, здебільшого, жінки.

 

- Це ж не означає, що жінки більші романтики, ніж чоловіки?

 

Р. В: Це залежить від вашого особистого визначення романтика. Встановили: жінки вважають поцілунки важливішими, ніж чоловіки, вони цінують їх більше. Як на початку, так і впродовж усього часу, поки тривають відносини. Жінки з більшою ймовірністю скажуть: поцілунки важливі, якщо ви щойно зустріли когось, і залишаються важливими у відносинах, незалежно від інших проявів близькості.

 

З німецької переклала Соломія Кривенко

30.10.2013

До теми