Нобель з економіки – «за емпіричний аналіз вартості активів»

Нобелівська премія за 2013 рік з економіки дісталася трьом американцям – Юджину Фамі, Ларсу-Пітеру Гансену та Роберту Шиллеру. Вчені удостоїлися престижної нагороди за «емпіричний аналіз вартості активів», повідомляє Нобелівський комітет.

 

Як зазначили в Нобелівському комітеті, тріо вчених, кожен в окремих працях, заклали основи «сучасного розуміння вартості активів». Їхні дослідження, крім того, є критично важливими для бізнесу і, зокрема, для функціонування фінансових ринків.

 

Економісти проаналізували, в який спосіб різні ринкові явища впливають на вартість активів – цінних паперів, капіталу та нерухомості. Вчені, зокрема, дослідили, як нова інформація змінює вартість активів в коротко- і довгостроковій перспективі. Результати їхніх досліджень дають змогу краще розуміти і передбачати розвиток фінансових ринків.

Лауреати Нобелівської премії 2013 року з економіки: Юджин Фама, Ларс-Пітер Гансен та Роберт Шиллер (зліва направо)

 

Юджин Фама з Чиказького університету, зокрема, довів, що курс акцій важко піддається прогнозуванню в близькому майбутньому, адже на формування цін впливає безліч інформаційних факторів, яких у сучасному суспільстві з кожним роком стає дедалі більше. Дослідження Ю. Фами Нобелівський комітет назвав такими, що здійснили «глибокий вплив на економічну теорію, а також змінили ринкову практику».

 

Лар-Пітер Гансен, який також працює у Чиказькому університеті, отримав Нобелівську премію за створення статистичного методу, який дозволив емпірично перевірити теорію формування цін на активи. А Роберт Шиллер з Єльського університету отримав найвищу наукову нагороду за відкриття того, що ціни на акції змінюються швидше, ніж корпоративні дивіденди, яке він зробив ще у 1980-х рр.

 

Нобелівська премія з економіки не входила до заповіту Альфреда Нобеля, який вказав лише п’ять номінацій для своєї премії: фізику, хімію, фізіологію та медицину, літературу та зміцнення миру. Її у 1968 р. заснував Національний банк Швеції на честь свого 300-річчя, і офіційна її назва така: «Премія Шведського державного банку з економічних наук пам’яті Альфреда Нобеля». Першими лауреатами премії стали науковці з Норвегії та Нідерландів Раґнар Фріш та Ян Тінберген. Загалом лауреатами премії стали 71 особа. З них 44 – американці. 

18.10.2013

До теми