Життя виникло раніше, ніж вважають?

Життя могло виникнути раніше, ніж припускали донині. Науковці встановили, що вже в первинній атмосфері Землі близько 3 мільярдів років тому був кисень, і в такій кількості, яку могли забезпечити тільки живі організми. Отже, його продукували перші синьо-зелені водорості в праокеані на 600 мільйонів років раніше, ніж вважалось, – пишуть учені в журналі «Nature».

 


    Згідно з визнаною теорією, первинна атмосфера Землі принаймні впродовж перших двох мільярдів років була зовсім несприятливою для виникнення життя на планеті: їй не вистачало життєво необхідного інгредієнту, що потрібен людям і більшості тварин – кисню. Його кількість становила, ймовірно, менше однієї стотисячної від нинішнього показника – близько 20 %. Лише 2,3 мільярди років тому киснева катастрофа призвела до раптового підвищення кисню в атмосфері, який, припускають, спричинив фотосинтез перших синьо-зелених водоростей у Панталассі.

 

Проте група дослідників на чолі з Шоном А. Кроу з Університету Південної Данії в Оденсе знайшла докази того, що первісна атмосфера була-таки збагачена киснем задовго до цього. Докази виявили в аналізі порід супергрупи Понгола в Південній Африці. Ці відкладення були багаті на залізо й майже три мільярди років пролежали в ґрунті берегових мілководних морів. Ізотопний розподіл атомів хрому в них і їх вміст у так званих окислювально-відновних елементах дозволили зробити висновки про умови того часу, а також про вміст кисню в атмосфері минулого.

 

Перші водорості виробляли кисень на 600 мільйонів років раніше, ніж вважали досі


   Аналізи показали, що більше трьох мільярдів років тому було достатньо кисню для хімічного вивітрювання чутливих окисно-відновних елементів. А структура ізотопів хрому та варіації вмісту урану в досліджуваних зразках доводять, що кількість кисню в первинній атмосфері був вищий, ніж вважали раніше. «Ми оцінили її щонайменше в 0,03% концентрації від сьогоднішнього показника» – пишуть науковці.


   Такий показник є на диво високим для того часу. Він переносить дату першої появи достатнього рівня кисню в атмосфері майже на 600 млн. років назад. Це має безпосерднє значення для розуміння походження життя та перших організмів. Адже абіотичні процеси не можуть пояснити такий відсоток наявного в атмосфері кисню.

 

Результати Кроу та його колег вказують, що живі організми на Землі могли існувати вже 3 мрд. років; вони здійснювали фотосинтез та продукували кисень.  Отже, вже тоді існували ціанобактерії – а це на 300-400 мільйонів років раніше, ніж вважали досі», – пояснюють дослідники. 

05.10.2013

До теми