Коливо спогадів у Театрі Лесі

У рамках туру містами України 28 і 29 жовтня у Львові  в Театрі Лесі відбудуться перші покази перформативної вистави Вікторії Миронюк “Поминальна вечеря”.

 

 

Кулінарний перформанс Вікторії Миронюк “Поминальна вечеря” —  це камерна учасницька робота всього для восьми глядачів, яких мисткиня збирає, щоб пом'янути свою предкиню, а також близьких людей, стосунки чи місця, що важливі для учасників та учасниць. 

 

 Вікторія провадить церемонію світського перформативного помину за столом із їжею, розповідаючи про життєву історію своєї прабаби Аґати, а також переплітаючи її із спогадами присутніх про тих, хто пішов чи те, що відійшло.

 

 

 Життєва історія Аґати тісно пов'язана із історичними подіями в Україні минулого століття, як і життя її правнучки із сьогоденням, і в багато чому ці історії перегукуються.  

 

Поминальна вечеря — це інтимна зустріч незнайомих людей, які через чуттєві спогади, сум та гумор намагаються дослідити, як пам'ятати минуле і дороге у ньому, а мисткиня з їхньою допомогою спробує уникнути повторення кола (родинної) Історії. 

 

 

 Ідея, драматургія, сценографія та перформанс — Вікторія Миронюк 

Реквізити —Дмитро Красний, Георгій Герман.

Плакат — Дмитро Красний 

Менеджерка — Дарія Ярошенко 

 

Прем'єра відбулась в Інституті Гротовського в рамках фестивалю "Щілини" (Вроцлав) у квітні 2023 року. 

 

Тур Поминальної вечері по містах України став можливий завдяки грантовій програмі Per Forma, яку здійснює платформа Kyiv Contemporary Music Days за підтримки Performing Arts Fund NL та Міністерства освіти, культури та науки Нідерландів для розвитку сектору перформативних мистецтв в Україні. #PerFormaKCMD 

 

 Довідка:

 

Вікторія Миронюк —  театральна мисткиня, яка працює над проєктами на перетині перформативних, учасницьких та візуальних мистецтв, які досліджують питання ритуальних структур, їх межі та потенціал.  

 

Вікторія закінчила магістерські програми в Києво-Могилянській Академії та Сучасні сценічні практики і візуальну культуру в Мадриді та післядипломний курс із художнього дослідження та перформативних практик у Брюсселі. 

 

Окрім цього вона презентувала свої роботи на фестивалях Zurcher Teatr Spektakel (2015), Festival Belluard Bollwerk International (2015), GogolFest (2016-2017), ParadeFest (2017), Фестивалі молодих українських художників (2017) та інших мистецьких заходах та інституціях.

 

23.10.2024