Голоси портретів героїв

Старокостянтинів запускає ініціативу для вшанування Захисників України "Слава Героям!"

 

У місті Старокостянтинові розпочато реалізацію масштабного культурного проєкту зі створення постійно діючої пересувної виставки "Слава Героям!". Ця ініціатива покликана об’єднати громаду, зберегти та вшанувати пам'ять захисників, які віддали своє життя за свободу України.

 

 

Проєкт стане живою сторінкою історії міста та України, яка розповість про подвиги тих, хто віддав своє життя у боротьбі з ворогом на війні – у небі, у окопах, БРТах, при гасінні пожеж. Усі картини будуть створенні обдарованими дітьми Старокостянтинівської ОТГ та учнями дитячої художньої школи.

 

На першому етапі проєкту заплановано зробити близько 40  портретів. Особливістю стане те, що створені портрети будуть не просто зображенням полеглого героя, це спроба увіковічнити емоції, біль і героїзм наших братів, батьків, сусідів, знайомих, звичайних цивільних українців, які волею долі змушені були взяти у руки зброю та стати на захист країни. Кожна картина буде супроводжуватися літературним ессе чи віршем, щоб надати голос тим, кого вже немає серед нас.

 

Відкриття виставки заплановано на 1 жовтня – Свято Пресвятої Покрови та День захисників України. Постійним місцем розміщення портретів стане 42-ий Гарнізонний Будинок офіцерів у м. Старокостянтинові, де їх зможуть побачити  всі охочі. Згодом виставка буде подорожувати, нагадуючи громаді про важливість вчинків наших захисників. Тому ініціативна група проєкту закликає обдаровану молодь бути активними та долучатися до написання портретів, а рідних та близьких полеглих героїв звертатися щодо увіковічнення памʼяті про героїв у портретах та ессе.

 

 

Основні активності проєкту «Слава Героям!» заплановані на літній період. Паралельно із створенням портретів відбудеться художній пленер у історичних частинах Старокостянтинівщини у кінці липня-серпні, який відобразить красу краю, його культурну спадщину та унікальні народні промисли. Пленер пройде у мальовничих куточках Старокостянтинова, Самчиків та Старого Острополя, супроводжуючись майстер-класами з археології та самчиківського розпису. Організатори  наголошують, що буде цікаво і запрошують зацікавлених відвідати захід, як “must visit” в Україні у літку 2024.

 

Арт-куратором проекту став художник та викладач художньої школи Микола Хіцінський. До його ініціативи доєднались колеги Павло Хацаюк, Галина Мельничук, Наталія Петрук. Літературну майстерню очолить поетеса Лідія Ярохно.

 

«Проєкт «Слава Героям!» не просто зберігатиме пам'ять, але й стане символом єдності нашої громади у боротьбі за свободу. Разом ми відновимо культурну спадщину, об’єднаємося навколо наших героїв та передамо цю гордість наступним поколінням», — коментує арт-куратор проекту, художник Микола Хіцінський.

 

 

Проєкт здобув підтримку місцевих партнерів, включаючи Мистецьку школу «Художня школа» Старокостянтинова, Управління культурної політики і ресурсів виконавчого комітету Старокостянтинівської міської ради, 42 Гарнізонний будинок офіцерів, Виконавчий комітет Старокостянтинівської міської ради та інших.

 

Проєкт реалізовується за підтримки Українського культурного фонду. 

 

Довідка:

Відкриття виставки заплановано на 1 жовтня – Свято Пресвятої Покрови та День захисників України, а оголошення переможця пленеру відбудеться 13 жовтня на День художника.

Постійним місцем розміщення портретів стане 42-ий Гарнізонний Будинок офіцерів у Старокостянтинові. Виставка буде пересувною, подорожуючи різними місцями ОТГ та області. Також передбачається створення онлайн-експозиції на базі сайту Старокостянтинівської художньої школи.

Місто Старокостянтинів, засноване у 1561 році, має багату історію та архітектурну спадщину, включаючи середньовічний замок, сторожову вежу, водяний млин модерну та костел періоду класицизму. У сучасній історії місто відіграє важливу роль як військовий пункт, особливо під час повномасштабного вторгнення Росії. Військова авіаційна частина, що базується у Старокостянтинові, активно бере участь у бойових діях по всій лінії фронту.

 

15.07.2024