120-річчя тріумфу «Мадам Баттерфляй»

У Львові відкрили виставку до 120-річчя прем’єри опери «Мадам Баттерфляй» та тріумфу Соломії Крушельницької

 

 

Музично-меморіальний музей Соломії Крушельницької у Львові запрошує на виставку «Ще раз Баттерфляй» про історію постановки опери Джакомо Пуччіні «Мадам Баттерфляй» та роль української примадонни Соломії Крушельницької у тріумфі цього твору на світових сценах.

 



Вже понад 120 років оперу Пуччіні «Мадам Баттерфляй» виконують на найкращих сценах кількох континентів: історія трагічного кохання молодої японки до американського офіцера й сьогодні підкорює мільйони сердець шанувальників музичного мистецтва. Втім всесвітньому тріумфу цієї опери передував провал: у міланському театрі Ла Скала прем’єру «Мадам Баттерфляй» освистали і нова опера Джакомо Пуччіні зазнала цілковитого фіаско. Врятувати не тільки кар’єру композитора, а й його викоханий твір, вдалося українській оперній співачці Соломії Крушельницькій. Вона виконала нову редакцію опери на сцені театру Брешії в Італії 28 травня 1904 року, і це сенсаційне виконання 120 років тому назавжди вписало ім’я Крушельницької в історію оперного мистецтва.

 


Матеріали виставки «Ще раз Баттерфляй» – із фондової збірки Музично-меморіального музею Соломії Крушельницької та приватних колекцій. Глядачі мають змогу переглянути: факсиміле з архівів світу, що дадуть змогу зануритися в географію постановок опери та «зіркового» складу; світлини із Соломією Крушельницькою в ролі Чо-Чо Сан; її костюм- реконструкція авторства Юлії Піґель (Рута Вітер); театральні ескізи костюмів та сценографії, яка збереглася на унікальних поштових листівках архіву Ricordi (Мілан, Італія); оригінальні японські гравюри Утаґави Кунісади, Кунічіки Тойохари та Тіканобу Тойохари із зображенням Японії кін. ХІХ – поч. ХХ ст.

 


В експозиції  представлені також полотна сучасних авторів Олени Звір, Лесі Рось, Сергія Гая, Наталки Заставної, Анни Атоян, Ніни Резніченко, Наталії Бартків, Ксенії Лозинської, Лесі Квик, Ігоря Щурова, Марії Хом’як, Івана Дудича. Митці черпали натхнення з опери Дж. Пуччіні «Мадам Баттерфляй». А відомий меценат та колекціонер Юрій Юров, який є шанувальником опери та таланту Соломії Крушельницької, надав для експозиції твори Панаса Титенка та Ірини Проценко. Саме картини з цієї збірки вносять особливий акцент на історії становлення успіху опери Джакомо Пуччіні «Мадам Баттерфляй» та виняткову роль у ній Соломії Крушельницької.


Упродовж червня – 6, 9, 16 та 23 – у музеї відбудуться лекції та перегляд фільму-опери, присвячені ювілею «Мадам Баттерфляй».

28.05.2024