Нова локація для камерних вистав – Блакитна зала у театрі імені М. Заньковецької відкриється чуттєвою постановкою «Палива»

 

 

Національний театр імені Марії Заньковецької вкотре дивує глядачів: вже другою прем’єрою поспіль у театрі відкриваються нові локації для камерних вистав.

 

4-5 листопада у Блакитній залі театру відбудеться прем’єра «Палива», за п’єсою сучасної бельгійської франкомовної письменниці Амелі Нотомб. Блакитна зала розташована над Камерною сценою на другому поверсі, де, подейкують, були гостьові покої графа Станіслава Скарбка.

 

Ліпнина та старовинна атмосфера Блакитної зали щонайкраще передають настрій п’єси «Паливо»: місто, охоплене полум’ям війни, однак ми зачинимося в маленькій квартирі професора, щоб придумати як жити далі… Тваринні інстинкти виживання примушують чіплятися за останнє прекрасне, що може зігріти тіло (паливо від книг) і душу (роздуми над змістом прочитаного).

 

 

Це не театральна зала. І актор тут не буде вас переконувати у правді своїх почуттів – пристрасті, ревнощах, коханні. Він – лише людина поряд з вами. Наш герой – професор, філософ, літератор. Однак заціпеніння – від невизначеності, балансування над прірвою – повертає його обличчям до базових потреб людини. Поруч з ним опиняються його асистент та студентка. І перед ними постає питання не тільки як вижити в холодні тижні зими в облозі, але й заради чого. Людина та її потреба бути щасливою – за будь-яких обставин, умов, завжди.

 

Українська театральна режисерка Наталія Сиваненко.

 

Чуттєву виставу про пошук сенсу життя під час війни й призначення літератури ставить режисерка Наталія Сиваненко: «У переломний момент для цих героїв, які все життя думали про вічне та «велике», мені так важливо почути їхнє потаємне й щире. А у такій інтимній атмосфері Блакитної зали театру ми зможемо по-справжньому зазирнути їм у вічі, і разом прожити ці найдрібніші коливання почуттів».

 

«Паливо» стане першою роботою молодої режисерки Наталії Сиваненко у Львові, хоч загалом вона має чималий досвід постановок у театрах різних країн: «Дикому театрі» в Києві, Одеському театрі ім. В. Василька, Національному театрі міста Грац (Австрія), Teatro do Noroeste (Португалія).

 

 

Акторський склад прем’єрної вистави – заслужений артист України Андрій Козак (Професор), Іван Білаш (Даніель), Олександра Мироненко (Марина). Варто зазначити, що днями актор Іван Білаш здобув Гран-прі на 27-му Всеукраїнському конкурсі професійних читців імені Лесі Українки. Серед творчої команди: сценограф Сергій Глибін, художник світла Руслан Березовий.

 

«Паливо» – це єдина п’єса Амелі Нотомб, яку ставлять в Україні вперше. За визначні досягнення у літературі авторка нагороджена королем Бельгії титулом баронеси. Вона особисто передає вітання українським глядачам: «Мене вражає героїзм українців, на який росіяни точно не розраховували. Монстр вразив молоду незалежну країну, яка намагалася розвиватися. Однак менша за розмірами країна не здається й бореться з деспотом із мужністю, що викликає захоплення … У п’єсі йдеться про те, що ми бачимо у сучасній війні: варварство, якому протистоїть цивілізація. І тепер країна у війні ставить «Паливо». Я приголомшена! Для мене це надзвичайна подія».

 

Переклад з французької п’єси «Паливо» українською здійснила Соломія Гриценяк, а постановку підтримала організація «Frukt: France Ukraine Theatre». Дизайнерка афіші – Марія Білінська.

 

Прем’єрні покази вистави «Паливо» за твором А. Нотомб 4, 5, 11, 19, 30 листопада.

 

03.11.2023