14 кращих вистав ГРАтимуть далі

14 кращих вистав ГРАтимуть далі: V Фестиваль-Премія «ГРА» оголосив шортліст

 

 

Ще по-літньому теплим осіннім днем 12 вересня у вишуканому Музичному салоні Національної філармонії України відбулась довгоочікувана театральна подія: експерти Фестивалю-Премії «ГРА» оприлюднили шортліст з 14-ти вистав, які пройшли до фінального третього етапу. Саме ці вистави продовжать боротьбу за національний театральний «Оскар» за підсумками двох років – 2021 і 2022-го.

 

 

Богдан Струтинський, директор Фестивалю-Премії «ГРА», голова НСТДУ, н.а. України: «Зрозуміло, не так ми собі уявляли ювілейну, п’яту «ГРУ». Вона мала відбутися торік, у 2022 році. Але сьогодні у нас йде повномасштабна війна і цьогорічний фестиваль ми оголошували саме в таких умовах. Саме тому у нас з’явилася нова сьома номінація, яка має назву «За найкращу виставу-рефлексію на події російсько-української війни». Хочу подякувати усім експертам за їхню працю: кожен з них переглянув більше 20 вистав лонгліста, а загалом експертною радою було здійснено 259 переглядів. Надзвичайно вдячний усім українським театрам, які, попри постійні перепони в роботі, знайшли час, щоб подати свої заявки і показати експертам свої роботи наживо. Дякую усім хто ГРАє, хто вірить і підтримує «ГРУ». Фестиваль має жити і хочеться, щоб оцей дух піднесеності, з яким «ГРА» задумувалася на самому початку, зберігався».

 

Попри тривоги, напругу, майже 1,5-річний військовий стан і комендантські години, українські театри виявили нечувану активність і запропонували на розгляд експертної ради премії 134 різножанрові сценічні проєкти (63 вистави за 2021 рік і 71 виставу за 2022 рік). Серед заявників колективи з 20 міст України і 21 театр, який вперше бере участь у фестивалі. У другому етапі фестивалю експерти обрали 35 вистав, які потрапили до лонгліста й продовжили ГРАти.

 

Ольга Стельмашевська, голова експертної ради: «Цього року ми змінили принцип голосування – він більше не рейтинговий, а бальний, що дозволив відібрати найбільш конкурентні вистави для міжнародного журі. Протягом квітня-липня ми подолали тисячі кілометрів із заходу на схід, з півдня на північ містами та містечками України, переглянувши десятки годин вистав з лонгліста наживо. Сьогодні у війні український театр стає ще більш різноманітним, вельми конкурентним, більш відкритим і відвертим. З вірою у майбутнє, з відкриттями і розчаруваннями, проривами, пошуком і віднайденнями. Він опановує нові стилістики, удосконалюється технічно і художньо, вчиться ставити непрості запитання і шукати небанальні відповіді разом із глядачем».

 

 

Експертна рада премії, присутня на оголошенні у повному складі, представила гостям та театральній спільноті професійну, виважену та розгорнуту аналітичну довідку щодо кожної номінації. В підсумку, до шортліста потрапили 14 вистав з 6 міст України – Києва, Харкова, Львова, Івано-Франківська, Одеси та Рівного.

 

Визначить і оголосить переможців V Фестивалю-Премії «ГРА» у грудні міжнародне журі. В якому форматі відбудеться фінальний етап – онлайн чи офлайн – залежить від військових дій та військового стану. Проте оргкомітет вже продумує формат фестивалю, до якого зможуть долучитися не тільки глядачі України, а й усього світу.

 

Анна Білик, членкиня експертної ради (м. Херсон): «Вистави нової номінації «За найкращу виставу-рефлексію на події російсько-української війни» дають потужне підґрунтя для створення історії сучасного українського театру. Дуже важливі рефлексії самих акторів, які особисто переживали обстріли, бомбардування, деякі знаходились в окупації, а сьогодні грають у цих виставах».

 

 

 

Шортліст V Всеукраїнського театрального Фестивалю-Премії «ГРА»:

 

«За найкращу драматичну виставу»:

«TOP GIRLS» (Львівський академічний драматичний театр імені Лесі Українки)

«Зерносховище» (Рівненський обласний академічний музично-драматичний театр)

 

«За найкращу камерну виставу»:

«Білка, яка прожила 100 років» (Київський академічний театр «Золоті ворота»)

«Дім» (Київський академічний театр драми і комедії на лівому березі Дніпра)

«Калігула» (Національний академічний драматичний театр імені Івана Франка)

 

«За найкращу виставу для дітей»:

Жодна з вистав не набрала достатньої кількості голосів для виходу у фінал

 

«За найкращу музичну виставу у жанрі опери/оперети/мюзиклу»:

«Вишиваний. Король України» (Харківський національний академічний театр опери та балету імені М.В. Лисенка)

«Сокіл» та «Алкід» (Львівський національний академічний театр опери та балету імені Соломії Крушельницької)


 

«За найкращу танцювальну виставу і виставу фізичного театру»:

Жодна з вистав не набрала достатньої кількості голосів для виходу у фінал

 

«За найкращу виставу на перетині театральних жанрів, мистецького синтезу і перформативних форм»:

«146 зірок, видимих неозброєним оком» (Львівський академічний драматичний театр імені Лесі Українки)

«Вертеп» (Харківський державний академічний театр ляльок ім. В.А. Афанасьєва)

«Вертеп. Необарокова містерія» (Громадська організація «Ігнеа Корда»)

«Лісова пісня на полі крові» (Івано-Франківський національний академічний драматичний театр ім. Івана Франка)

 

«За найкращу виставу-рефлексію на події російсько-української війни»:

«Нехай щастить» (Харківський державний академічний український драматичний театр ім. Т.Г. Шевченка)

«Саша, винеси сміття» (Одеський академічний український музично-драматичний театр ім. Василя Василька)

«Я, війна і пластикова граната» (Київський академічний театр на Печерську)

 

СКЛАД ЕКСПЕРТНОЇ РАДИ

Всеукраїнського театрального Фестивалю-Премії «ГРА»-2023

 

Ольга Стельмашевська. Голова Експертної ради, PR-фахівчиня, мистецтвознавиця, театральна і музична критикиня, театрознавиця, журналістка, членкиня Національної Спілки журналістів України, директорка PR-агенції «Дель Арте». (м. Київ)

Юлія Бентя. Музикознавиця, архівістка, музична і театральна критикиня, кандидатка мистецтвознавства, наукова працівниця відділу театрознавства Інституту проблем сучасного мистецтва НАМУ, редакторка часопису «Критика». (м. Київ)

Анна Білик. Кандидатка мистецтвознавства, доцентка, викладачка кафедри дизайну Херсонського технічного університету. (м. Херсон)

Сергій Васильєв. Заслужений діяч мистецтв України, театрознавець, театральний оглядач, доцент кафедри театрознавства Національного університету театру, кіно і телебачення імені І. Карпенка-Карого, завідувач відділу культурних стратегій, ініціатив та технологій Інституту проблем сучасного мистецтва Академії мистецтв України. (м. Київ)

Ганна Веселовська.Театрознавиця, докторка мистецтвознавства, професорка, керівниця напряму експертно-аналітичної діяльності НСТДУ. (м. Київ)

Роман Лаврентій .Театрознавець, кандидат мистецтвознавства, викладач кафедри театрознавства та акторської майстерності Львівського національного університету імені Івана Франка, секретар Театрознавчої комісії Наукового товариства імені Шевченка. (м. Львів)

Людмила Олтаржевська. Журналістка, театральна критикиня, головна редакторка порталу «Театрально-концертний Київ». Членкиня Національної спілки журналістів та Національної спілки театральних діячів. (м. Київ)

Віктор Рубан. Перформер, танцівник, хореограф-дослідник, куратор і засновник Ruban Production ITP Ltd. (м. Київ)

Олександр Островський. Культуролог, музичний журналіст, дослідник музики в кіно, магістр НМАУ. (м. Київ)

Юлія Щукіна. Театрознавиця, театральна критикиня, кандидатка мистецтвознавства, в.о. завідувачки кафедри театрознавства ХНУМ ім. І.П. Котляревського. (м. Харків)

13.09.2023