Батьківщина. Українські художники ставлять питання про батьківщину

04/06/2023 - 10/09/2023

Museum Ephraim-Palais, Poststraße 16, 10178 Berlin

 

 

У неділю, 4 червня,  у берлінському   Museum Ephraim-Palais об 11:00 відкриють виставку українських митців «Батьківщина», що триватиме до 10 вересня,   –  про це повідомила Кріста-Марія Лебе, прес-секретарка «Віче».

 

Українська кураторка виставки Валерія Шиллер.

 

Директор Берлінського міського музею Пауль Шпіс (німецькою) та українська кураторка виставки Валерія Шиллер (англійською)  відкриють виставку 4 червня об 11:00, а потім запросять на екскурсію по експозиції. Також буде можливість поспілкуватися з художниками-учасниками виставки до 14:00.

 

Катерина Алійник, Юлія Бєляєва, Юрій Білей, Ніколай Карабінович, Леся Хоменко, Катерина Лисовенко, Кристина Мельник, Аліна Соколова, Женя Степаненко, Анна Звягінцева. Раніше вони жили в Україні, тепер частково змінюють місце проживання, працюють тут, живуть там. На замовлення Берлінського міського музею та у співпраці з українською кураторкою Валерією Шиллер десять українських художників та художниць  запитують себе: що означає дім?

 

Леся Хоменко (родом з Києва, живе в Маямі/США): Хвилина мовчання, 2023. Акрил на полотні

 

 

У проекті «Батьківщина» картини, фотографії та відео, створені наприкінці 2022 року в актуальному контексті втечі та війни, зосереджуються на понятті «дім». Йдеться про пережиту реальність, почуття обов'язку та відбитки, пов'язані з країною, а також підсвідомі бажання, страхи та тугу. Зібравши вирази цих складних та багатогранних стосунків із «домом» та «батьківщиною», виставка вплітає суб’єктивно пережитий досвід у глобальний контекст.

 

На відкритті спеціальної виставки «Батьківщина. Українські митці запитують про  батьківщину» український музикант із Берліна Михайло Сапошніков гратиме на баяні. У салоні на першому поверсі музею Ephraim-Palais у Музейну неділю можна буде почути віртуозно зіграний міжнародний репертуар: мюзет, французькі шансони, клезмер, музику синті: зе та романья, а також музику Східної Європи.  Крім того, усіх відвідувачів запрошують оглянути нову експозицію на першому поверсі музею з вільним входом.

 

 

Інформацію на цій спеціальній виставці подано німецькою, англійською та українською мовами. До музею Ефраїм-Пале можна потрапити без сходинок. До всіх виставкових зон можна піднятися ліфтом. У будівлі є безбар’єрні туалети. На весь час експозиції та в усіх місцях Stadtmuseum Berlin вхід вільний для всіх, хто має український паспорт, дозвіл на проживання в Україні або дійсне студентське посвідчення українського університету та дозвіл на проживання в Німеччині. як для всіх, хто має електронний вид на проживання (eAT).

 

Організатор виставки  –   Stadtmuseum Berlin. Український інститут та «Віче» є інформаційними партнерами.

 

Більше інформації про виставку можна знайти тут. 

 

02.06.2023