«Цеглинки життя», знайдені на астероїді Рюґу, старші за Сонячну систему

 

Перші аналізи зразків, привезених з астероїда Рюґу, що обертається навколо Сонця між Землею і Марсом, показують, що цей космічний камінь містить певні необхідні для життя молекули амінокислот, структурних елементів життя.

 

 

Дослідження, опубліковане 23 лютого в журналі Science, є одним із перших оглядів зразків з Рюґу, які доставила японська космічна станція Hayabusa2 у 2020 році. Місія є лише другим випадком, коли космічний апарат успішно повернув зразок з астероїда; у 2010 році перша місія Hayabusa зібрала пил з астероїда Ітокава, але той зразок становив лічені мікрограми через несправність системи збору зразків. Hayabusa2, для порівняння, повернув на Землю понад 5 грамів космічного каменю, офіційно відомого як 162173 Рюґу.

 

Аналіз крихітної частини цього зразка виявив, що багатий на вуглець астероїд також містить молекули, які є ключовими для всього відомого життя, зокрема 15 амінокислот, будівельних блоків білків. Самі собою ці молекули не є живими, але оскільки вони присутні у всьому живому, вчені називають їх "пребіотиками". З попередніх досліджень метеоритів, знайдених на Землі, дослідники знали, що космічні породи можуть містити молекули пребіотиків, однак камені, які пройшли крізь земну атмосферу, можуть містити такі сполуки через забруднення. Також було незрозуміло, чи можуть ці молекули зберегтися  на поверхні астероїда, чи лише глибоко в його тілі. У даному випадку молекули були отримані з поверхневого пилу.

 

"Наявність пребіотичних молекул на поверхні астероїда, незважаючи на суворе середовище, спричинене сонячним нагріванням та ультрафіолетовим випромінюванням, а також опроміненням космічними променями в умовах високого вакууму, свідчить про те, що частинки поверхні Рюґу мають потенціал для захисту органічних молекул", – заявив керівник дослідження Хіроші Нараока з Кюсюського університету в Японії. Це означає, що астероїди потенційно можуть поширювати структурні елементи життя по всій Сонячній системі.

 

Згідно з другим дослідженням, теж опублікованим у Science, органічні матеріали на Рюґу можуть навіть передувати утворенню самої Сонячної системи, утворившись у первісній хмарі міжзоряного пилу, що з часом об'єдналася в материнське тіло Рюґу. Іншими словами, багато інгредієнтів життя могли бути закладені в Сонячній системі з самого початку.

 

Захопити астероїд

 

Рюґу – вуглецевий астероїд, тип, до якого, за даними NASA, належить 75% астероїдів, знайдених у Сонячній системі. Ці астероїди, по суті, є уламками, які залишилися після формування Сонячної системи, що робить їх цікавим джерелом інформації про молекули, що існували близько 4,5 мільярда років тому. У рамках співпраці з японським космічним агентством NASA отримало близько 10% зразків від Hayabusa2 для тестування, додаткові дослідження також проводять у Європі.

 

Нараока та велика міжнародна команда витягли молекули з 30 мікрограмів зразка, використовуючи різні розчинники і проаналізували органічну речовину. Вони виявили тисячі комбінацій, що містять вуглець, водень, азот, кисень і/або сірку, в тому числі 15 амінокислот. Інші сполуки включали аміни, азотовмісні органічні хімічні сполуки (похідні сполуки аміаку, в якому атоми водню заміщені вуглеводневими радикалами) і карбонові кислоти, що містять карбоксильні групи з вуглецю, кисню і водню. Виявлені сполуки загалом відповідають тим, що були виявлені у вуглецевих метеоритах, які зазнали впливу води в космосі і були знайдені на Землі, заявив співавтор дослідження Джейсон Дворкін, астробіолог з Центру космічних польотів імені Ґоддарда (NASA).

 

Втім, дослідники не виявили цукрів або нуклеїнових основ – ключових компонентів ДНК і РНК.

 

"Цілком можливо, що ці сполуки присутні в астероїді Рюґу, але вони розташовані нижче наших аналітичних меж виявлення, враховуючи відносно невелику масу доступного для дослідження зразка ", – зазначає співавтор дослідження Деніел Главін, також астробіолог з Центру космічних польотів імені Ґоддарда (NASA).

 

Дослідники тільки почали аналізувати зразки з Рюґу і незабаром планують порівняти їх зі зразками з іншого астероїда. У вересні місія NASA OSIRIS-REx має доставити на Землю зразки з 101955 Бенну, іншого вуглецевого астероїда.

 

"Очікується, що OSIRIS-REx збере значно більше зразків матеріалу з Бенну і надасть ще одну важливу можливість знайти сліди органічних структурних елементів життя в багатому на вуглець астероїді", – каже Дворкін.

 

 

Stephanie Pappas

Building blocks of life' recovered from asteroid Ryugu are older than the solar system itself

Live Science, 1.03.2023

 

 

08.03.2023