Електроакустичний перформанс «Голоси»

2 листопада  у Львівській національній філармонії у рамках концертної серії «Музи не мовчать» відбудеться прем’єра електроакустичного перформансу «Голоси» за поезією Софії Ленартович. 

 

 

П’ятеро митців під орудою тренера і режисера Дмитра Наумця об’єднались у театральному експерименті, аби за допомогою електроакустичної музики й архаїчних пісень, руху й пластичності оживити вірші. Назва події ― це голоси мистецтва, які тут і тепер створюють повноцінну картину дійства.

 

Авторка ідеї та тексту Софія Ленартович рефлексує про втрату, дім як фізичне місце й внутрішній стан та укріплення особистих кордонів, без яких неможливо захистити державних. Так, індивідуальний досвід завдяки мові символів і метаформ стає універсальним. Власне, у фокусі дослідження перебуває сама Людина, яка після травматичних подій вчиться будувати здоровий діалог із собою і світом. Людина є головним персонажем цієї історії.

 

Діють:

Всеволод Садовий ― Творець світу

Дарина Туріна ― Дух життя, Матір

Софія Ленартович ― Раціональне

Юлія Вусач ― Чуттєве

 

У всесвіті перформансу Творець наповнює музикою простір, де взаємодіють Дух життя (пісня), людське Раціональне (текст) і Чуттєве (рух). Персонажі прокладають шлях від зневіри й болю до народження та утвердження свободи й любові. Глядачі стають свідками історії, як Людина набуває цілісності й повертається додому, себто до себе.

 

Мистецький проєкт «Голоси» присвячується рідним і близьким, яких уже немає поряд з нами, родинам, яких роз’єднала війна тимчасово чи назавжди. 

 

 У сценічному проекті використано  елементи костюмів з приватної колекції етномайстрині Віталії Олійник. Над дизайном афіші працював Микита Крецу. Авторка колажу – Ольга Аборонок.

 

Побачити дійство можна також на калані Львівської філармонії.Трансляцію забезпечують: Андрій Зелений (камера), Микола Хшановський (режисер ефіру), Мар’ян Лесюк (звукорежисер трансляції), Богдан Сегін (продюсер).

 

Софія Ленартович.

 

Софія Ленартович — письменниця, художниця, перформерка. Завершила навчання за спеціальністю «Архітектура та містобудування» у Національному університеті «Львівська політехніка». Цікавиться архаїчною піснею, культурою Бойківщини. 

Учасниця фестивалів і мистецьких проєктів Українського ПЕНу. Кураторка виставки поетичних картин і перформерка під час фестивалю «Воргола» у ДК «Назва». Покази авторських поетичних фільмів відбулись у США, Греції, Мексиці. Вірші Софії перекладені англійською, німецькою, литовською.

 

 

Дмитро Наумець.

 

Дмитро Наумець — актор, режисер, тренер і викладач з акторської майстерності. Співпрацює з різними театрами Львова: театр «Вільних», театр «Gershom», театр ім. Лесі України, Шкільний театр Українського Католицького Університету «ШТУКУ».

Засновник та ідейник проєкту «People of the SUN». Творець власних перформансів: моновистава “Відпускаю” (2021), імпровізаційна моновистава “Без сенсу” (2022).

 

 

Всеволод Садовий.

 

Всеволод Садовий — музикант, мультиінструменталіст, дослідник. Закінчив Львівську національну музичну академію ім. М. Лисенка як виконавець і викладач гри на духових та ударних інструментах і диригент духового оркестру.

В арсеналі виконавця понад 30 традиційних ударних, струнних та духових інструментів. У центрі музичних зацікавлень — спільні для архаїчних, ранніх і сучасних музичних практик принципи ритуальності, модальності, циклічності, імпровізаційності, а також терапевтичні аспекти музики. 

Досліджує та інтерпретує музику українських емігрантів (Lemko Bluegrass Band) й архаїчний український фольклор в сучасному театральному проєкті Kurbasy. Виступає в Європі та США з концертами, лекціями та майстер-класами. Учасник альтернативних музичних проєктів, що працюють з українською поезією (Гич Оркестр, Пиріг і Батіг).

З 2020 вивчає вільну імпровізацію в Марка Токара (MTET, SPHERES). 2022 року заснував проєкт The Turners.

 

 

«Україна–2022. Музи не мовчать» — це серія концертів від Львівської національної філармонії, що створена для підтримки українських музикантів під час російської воєнної агресії. Концерти є платформою для єднання українського музичного середовища, оскільки багато виконавців та виконавиць концертних програм в рамках серії стали вимушеними переселенцями і знайшли прихисток у Львові.

Філармонія надає безплатну можливість для всього світу переглядати концерти на офіційному YouTube-каналі Львівської філармонії. Водночас пропонує своїм слухачам з-за кордону надавати благодійну фінансову допомогу українським музикантам, які залишилися в Україні. Банківські реквізити для благодійної допомоги в українських гривнях тут .

 

01.11.2022