Музичні вечори в Музеї митрополита Андрея

Музей Митрополита Андрея Шептицького продовжує культурно-просвітницьку місію Митрополита Андрея

 

У жовтні у Львові розпочинається нова культурна ініціатива – «Музичні вечори в Музеї митрополита Андрея». Це серія концертів, створена з ініціативи о. Севастіана Дмитруха, пароха Храму Священномученика Климентія  Шептицького, та Наталії Ревакович, львівянки, яка проживає у Варшаві, піаністки і доктора мистецтвознавства.

 

 

Ідея започаткування такого циклу концертів виникла з потреби пізнання постаті митрополита Андрея Шептицького як великого мецената культури. Цикл концертів в Музеї Митрополита Андрея Шептицького (вул. Кривоноса 1) відкриє музичну камерну сцену, вагомою складовою якої буде музичний інструмент – кабінетний рояль – з приватної колекції родини Стернюків, який Наталія Ревакович передала в цьому році до музею.

 

До участі в  проекті «Музичні вечори в Музеї митрополита Андрея» будуть запрошені провідні митці Львова – музикознавці, музиканти та актори, студенти Музичної Академії ім. М. В. Лисенка, учні музичних шкіл, родини з музичними традиціями, а також виконавці з закордону. Музично-поетичні вечори, інструментальні та вокальні камерні концерти  запізнають львівського слухача з творчістю світових та українських композиторів, а також з поезією – українською та світовою в українських перекладах. Кожен концерт супроводжуватимуть короткі розповіді про життєвий шлях митрополита Андрея та  його просвітницько-культурну діяльність. Після концерту слухачі будуть запрошені до спілкування при каві та тістечку. На випадок повітряної тривоги, у музеї є укриття.

 

«Першим концертом відкриємо музичну камерну сцену. Будемо вельми вдячні доброчинцям, які  матимуть змогу підтримати «Музичні вечори в Музеї митрополита Андрея» фінансово. Україну століттями зберігає культура. Російська агресія хоче знищити українську суб’єктність. Наш проект це ще одна форма захисту України і будування її вагомості. Провадить нас у цьому світла постать митрополита Андрея Шептицького»,   – повідомила Наталія Ревакович.

 

Нова музична камерна сцена – не єдиний супутник музею. У вересні тут розпочала діяти школа образотворчого мистецтва. Її ініціатором та керівником є Народний художник України, заслужений діяч мистецтв України, академік Володимир Слєпченко.

 

 

Загалом, як пояснює парох Храму Священномученика Климентія  Шептицького о. Севастіан Дмитрух, ідеться про створення  великого духовно-освітнього центру Митрополита Шептицького: «Тепер приміщення колишнього костелу отців-реформатів офіційно можна реєструвати як власність Львівської Архиєпархії УГКЦ для повноцінного створення Музею Митрополита Андрея Шептицького. 6 жовтня ми отримали акт прийому-передачі для приміщення, яке об’єднане з нашим храмом Храм Священномученика Климентія Шептицького. Цей документ дає старт остаточному оформленню будівлі та надалі - з Божою поміччю, його реставрації. На понад 2000 кв метрів простору хочемо створити розширену експозицію музею, а також реставраційну майстерню, дитячу кімнату, лекторії та приміщення для скаутських сходин... Нагадаємо, під час візиту Президента Зеленського у 2019 році йшлося про створення великого духовно-освітнього центру Митрополита Шептицького, який має розміститися на всій території колишніх обох монастирів - і реформатів, і сестер милосердя. Школа поліції отримала навзамін велике приміщення на кілька тисяч квадратних метрів. І сподіваємося, надалі переїде і з інших історично церковних приміщень. Тому цей документ є для нас символом старту великої справи, першим кроком до створення повноцінного комплексу», –  пояснив о. Севастіан Дмитрух.

 

26.10.2022