Венеційська колекція Петра Сметани

Виставка малярства Петра Сметани в галереї «Зелена канапа» 18 – 24 жовтня

 



У Венеції відбувається головна мистецька подія у світі – 59-та бієнале сучасного мистецтва. Побувати на ній – обов’язкова програма кожного хто залучений у мистецький світ. Взяти участь у ній – мрія кожного художника. На цьому бієнале є представницькі павільйони більшості країн світу. Від України цьогоріч –  проєкт харківського художника Павла Макова. Крім нього Україна представлена іншими спеціальними проєктами. Зокрема організованими Пінчук Арт Центром (Київ), а також львівською галереєю «Зелена канапа» в особі Олесі Домарадзької разом з співорганізаторкою  Івоною Лобан. Мова йде про проєкт Петра Сметани «Воскресіння». з яким можна ознайомитися у Венеції до 27 листопада. 

 

 

Про концепцію виставки «Воскресіння» її автор – львівський художник Петро Сметана розповідає так: «Ще донедавна установка про те, що творіння людини повинно її пережити, була однозначно вірною, тимчасове не викликало довіри. Та сама людина є коротким епізодом. Тепер, за тотального дефіциту простору, часу, пам’яті це переконання може обмежувати розвиток прогресивних явищ. Чи думали творці нашого минулого, що створене ними майбутнє буде для нас неприйнятним? Ми бачимо воскресіння через смерть, що повстає перед нами видимим та намацальним. Насправді смерть йде попереду життя. Болісне народження нової духовності відбувається саме так. З розкладеної матерії постає нове життя».

 

 

 Насправді виставка «Воскресіння» концептуально продовжує поглиблювати тему, над якою митець працював у попередньому проєкті  «Міста, що зникають», власне фіксуючи образи розкладеної матерії. «Як багато місць, які збережені в нашій пам’яті, які живуть в ній, існують… І як мало їх залишається в нашій реальності. З кожним роком масштаб знищення збільшується, набирає оберти, залишаючи за собою тільки руїни спогадів. Ми не можемо освідомити нашу роль та дії, свою позицію в цій проблемі.  Ми навмисно відвертаємо свою увагу, і це питання продовжує бути відкритим та актуальним тепер», –  писав Петро Сметана, коментуючи у лютому 2015 року виставку виставку своїх творів у галереї «Дзига». 

 

 

Цікаво, що Венеція була іманентною у творчості  Петра Сметани майже завжди, бо саме його "венеційську палітру" зауважило прозірливе око с. п . мистецтвознавиці Наталки Космолінської, яка  у лютому 2013 р.  у  тій же «Дзизі» оглядала виставку його міських краєвидів, щоправда тоді  тільки львівських : «Львову надзвичайно пасує отака меланхолія дощу і сутінок. Вона співвимірна з контекстом: полущеним тиньком, запилюженими порепаними арабесками, обсипаними локонами сумних фасадних дам, «венеційською палітрою», де всі кольори готові стати сірими. «Заглухлий Елізей», втрачений рай…. Автору вдалося відтворити цю нюансну львівську атмосферу дуже щиро і переконливо», –  писала Наталка Космолінська.


І от  виставка художника з міста Львова відбувається  у Венеції!

 

 

«Пишаємось, бо це вперше за 127 років існування Biennale Arte відбувається наша виставка. Бієнале Європейського культурного центру–Personal Structure,розташувало виставку в Palazzo Mora. Її можна відвідати до 27 листопада 2022 року. За даними Європейського Культурного центру цей проєкт, а отже і виставку Петра Сметани побачить від  600 тис. до 1 млн. глядачів», – каже засновниця галереї «Зелена канапа» Олеся Домарадзька.

 


 Олеся Домарадзька пояснює: «Персональна виставка в центрі Венеції, тривалістю 7 місяців і в час Венеційської бієнале – дороге задоволення. Але ви вже знаєте, що українці здатні дивувати сильною нацією, армією, культурою і небайдужими людьми увесь світ. Так сталося і цього разу, коли не зважаючи на початок повномасштабної війни ми змогли здійснити акт культурної дипломатії, який не відбувся б без підтримки спілки спонсорів зі Львова, Києва, Відня та Вінниці: Оксани Баюк, Лідії Білас, Романа Іваненка, Олексія та Ксені Курилишин, Уляни Костишин, Сергія та Олени Лавренюків, Ігора та Юрія Назаркевичів, Мар’яни Піляк, Віктора Слюсаренка, Тараса Хмеловського, Андрія Худо, Марти Янків, Оксани Юринець та компанії Vector Software. Тому «Венеційська колекція» – це твори Петра Сметани створені спеціально для них. Перед тим як ці твори знайдуть своє місце в приватних колекціях наших спонсорів, кожен охочий зможе їх побачити на виставці в галереї «Зелена канапа» .Окрема подяка людям що дали різні пожертви на реалізацію цього проекту, зокрема: Станіславу Довгому, Катерині Кіт, Оксані Патик та всім небайдужим хто ще надасть підтримку цьому проєктові під час цієї виставки.  Творімо імідж України як країни прекрасного мистецтва у світі разом! Живімо з мистецтвом!»,  – закликає Олеся Домарадзька.

 


 

Петро Сметана – відомий сучасний  львівський живописець, народився 28 січня 1985 ро­ку в Самборі.  2008 року закінчив Льві­вський На­ці­о­­на­­ль­­ний Лі­со­тех­ніч­ний Уні­вер­си­тет, фа­­ку­л­ь­тет ди­зайну. Член НСХ України з 2012р.

 

 

 

16.10.2022