Живопис Віктора Москалюка у Палаці Потоцьких

Львівська національна галерея мистецтв імені Бориса Возницького знайомить глядачів із малярським доробком  художника Віктора Москалюка, презентуючи його персональну виставку «Живопис», яка триватиме до 21 серпня 2022 року в Палаці Потоцьких.

 

 

У час, коли давні твори європейського мистецтва евакуйовані із залів Палацу Потоцьких, тут відкриваються нові експозиційні горизонти. У відремонтованому й оновленому інтер'єрі другого поверху палацу  розташували виставку малярських творів  Віктора Москалюка під лаконічною назвою «Живопис».

 

«Наш мистецький музейний фронт активовано у ще одній локації.  Культура – це те унікальне, що робить нас людьми. Ми не можемо змусити замовкнути артилерію, але можемо підсилити голос мистецтва, та підтримати тих, хто його творить тут і тепер», – наголошує Василь Мицько, завідувач відділу комунікації та зв'язків з громадськістю Львівської національної галереї мистецтв імені Бориса Возницького.

 

Картини Віктора Москалюка доволі упізнавані як за стильовою манерою моделювання багатофігурних композицій, так і за його замилуванням історичними фабулами в романтично-салонному ключі. Ці монументально-декоративні полотна (попри те, що йдеться про живопис сучасний, однак на теми старожитньої героїки) сприймаються, як припасовані,  до палацових залів, в анфіладу котрих потужний історичний протяг завихрює спіраль кольорової бинди, яка окреслює фігуратив постатей: гетьмани, лицарі і дами, вершники і карнавальні персонажі, воєнні кампанії і заслужені почесті, звитяжні баталії і переможні ейфорії  –  це метафоричне переосмислення автора давніх та завжди актуальних сюжетів.

 

Критики зауважують, що історичний цикл чи не найвиразніший у доробку Віктора Москалюка, бо характерний вельми оригінальними знахідками, багатий філософськи, навіть наповнений певним ідеологічно-смисловим змістом. Львівська мистецтвознавця Любов Волошин зазначає: «Дуже цікаво і характеристично вирисовується творчість Віктора Москалюка, художника, наділеного яскраво вираженою оригінальністю образної творчої фантазії… Історичне минуле з'являється на його полотнах у фантастичних, химерних кшталтах, як сюрреалістичний сон чи таємниче непізнавальне до кінця видіння…». Творчість В. Москалюка оригінальна, на рівні сучасного європейського художнього мислення з виразними національними ознаками, заслуговує на пильну увагу як така, що заповнює певну нішу в загальному суголоссі творчих манер, якої, здавалось би, вельми бракувало. А бракувало саме «історизму» на тлі навмисної позачасовості. Віктор Москалюк переборов незбориме й дав «історизм».

 

На трагічні події сьогодення митець реагує так:

 

«Життя швидкоплинне, а мистецтво – вічне! Війна перекреслює такі думки. У мене в музеях  на сході України, зокрема в Луганську, зберігались картини. Музеї знищені, а твори, можливо, вкрадені, спалені, скалічені. Їх вже немає, вони не існують. Ось і вічність мистецтва.

Мистецтво живе на тонких дотиках душі і серця, на їх гармонії, на синтезі чуттів, розумінь, любові та вірності.

Війна живе за іншими принципами: смерті, руїни, зради, принижень, скорботи і втрат самого життя. Війна – це неприпустиме знущання над Землею і Людьми.

Але ми не здаємось. Люди продовжують жити, а митці – творити. Адже завтра для когось зійде сонце, а окремі – вночі побачать місяць, а вибрані – вип’ють вина. Вірні – помоляться і підуть сіяти пшеницю, щоб спекти хліба для дітей…».

 

 

Віктор Москалюк – український живописець, педагог. Заслужений діяч мистецтв України. Народний художник України (2017). Мешкає у Львові, працює в галузі станкового монументального живопису. Лауреат обласної премії в галузі мистецтва ім. Івана Труша (2012), володар гран-прі Міжнародного Салону Мистецтв Ліон-Франція.  Викладач Львівської національної академії мистецтв, професор, завідувач кафедри.

 

Народився 20 січня 1958 (с. Заруддя Дубнівського р-ну Рівненської області).

Освіта:

Львівське державне училище прикладного та декоративного мистецтва ім. Івана Труша (1977)

Львівський державний інститут прикладного та декоративного мистецтва (1982)

Викладачі з фаху: К. Звіринський, В. Манастирський, Степан Костирка, Р. Василик, М. Вендзилович, К. Т. Максисько.

Від 1988 – учасник художніх виставок. Персональні експозиції – у Львові (1988), Аахені (Німеччина, 1999).

Член НСХУ (1987), член спілки художників «Клуб Українських Митців».

Від 1987 року Віктор Москалюк викладає у Львівській національній академії мистецтв

1989 – старший викладач кафедри рисунку

1992 – старший викладач кафедри монументального живопису

1993 – переведений на посаду доцента кафедри монументального живопису

1997 – Володар гран прі Міжнародного салону Високий замок. Львів. Україна

1999 – на посаді професора кафедри монументально-декоративного живопису Львівської національної академії мистецтв

2009 – завідувач кафедри Дизайну інтер’єрів

Уже 1988 р. відбувається його перша персональна виставка в залах Спілки художників у Львові, відтак В. Москалюк регулярно бере участь у всіх найпомітніших колективних виставках у Львові, в Україні, зокрема у «Львівському осінньому салоні», та в числі перших виходить зі своїми полотнами за межі України: Польща (Бєльско-Бяле, Ґданськ), Югославія (Белград), Німеччина (Мюнхен, Бонн, Аахен), Чехія (Прага), Канада (Торонто). Картини В. Москалюка зберігаються в багатьох приватних колекціях в Україні та за кордоном.

Визнання:

Кавалер ордену «Короля Данила» Хрест ІІІ ступеня (2007 р.)

Хрест ІІ ступеня (2010 р.)

16.06.2022