Проба часом

 

У публічному просторі Центру Шептицького Українського католицького університету впродовж січня-лютого 2022 р.  експонується виставка сучасної скульптури «УніФорми», яку було здійснено в партнерстві з Львівським фаховим коледжем декоративного і ужиткового мистецтва імені Івана Труша.

 

Свого часу, один з найвідоміших дослідників комунікаційного дизайну Пол Мартін Лестер у книжці про візуальні комунікації зауважив, що людина мислить образами, запам’ятовує образи, і саме візуальні повідомлення  практично миттєво сприймаються та найлегше засвоюються людьми. Отож, мистецтво, зокрема мистецтво скульптури в медійному просторі є одним із таких найпотужніших інструментів візуального повідомлення для найширшого кола глядачів.

 

 

У публічному просторі Центру Шептицького Українського католицького університету представлено створені впродовж останніх 10-15 років 25 робіт 20 майстрів скульптури, як студентів, так і викладачів, що дає глядачам ширше бачення розвитку цього академічного осередку в певному часовому проміжку.

 

 

Варто зауважити, що частина представлених творів була показана дещо раніше: на звітній виставці з нагоди 145-го ювілею Львівського фахового коледжу декоративного і ужиткового мистецтва імені Івана Труша. Але от така, масштабна виставка скульптурного відділення  коледжу в публічному просторі представлена вперше.

 

 

Актуальність і вагомість виставкового проекту «УніФорми» в Центрі Шептицього найточніше окреслив викладач коледжу ім. Труша, один із авторів, скульптор Ярослав Юзьків, зауваживши: що для активізації скульптурних осередків в Україні, в тому числі й у Львові необхідні масштабні, фахові, а головне системні виставки скульптури. Адже саме на таких виставках відбувається процес творчого пошуку нових ідей, осмислення академічних традицій і способів візуальної комунікації з глядацькою аудиторією.

 

 

Тож маємо сподівання, що започаткована ідея масштабного виставкового проекту сучасної скульптури в публічному просторі Центру Шептицького «приживеться» в культурному середовищі Львова і дасть поштовх до активізації осередків української скульптури.

 

 

Такі масштабні спеціалізовані виставкові проекти, як «УніФорми» урізноманітнюють культурне життя, роблять мистецький процес насиченішим, а головне – і виставкові проекти, і простори, де ці проекти експонуються стають помітними для широкого кола зацікавлених глядачів.

 

 

09.01.2022