Майбутнє із бентеги сьогодення

«Привіт, а дорослі вдома є?» –  виставка карантинних ілюстрацій Олександра Грехова в Центрі імені митрополита Андрея Шептицького Українського католицького університету

 

 

Упродовж карантинного 2020-2021 навчального року команда Центру Шептицького зреалізувала проект «Знаки часу», як один із переможців грантового конкурсу «Фокус на культуру»  Львівської міської ради.

 

Цей проект був присвячений творенню нових ідей для відповідей на моральні, соціальні, культурні та економічні виклики, що постають перед людиною у часі глобальних змін. Отож, яка візія майбутнього проектуватиме нашу сучасність?  Що буде актуальним після пандемії?

 

Пандемія? Вихід є! Експозиція в Центрі Шептицького.

 

Для реалізації задуму команда Центру Шептицького запросила низку експертів, які виступили з публічними лекціями  (для зацікавлених ці відео зі спікерами проекту можна переглянути на ютуб-каналі Центру Шептицького, там же й лекції  «Знаки часу»).

 

Наскрізну тему проекту «Знаки часу» команда Центру Шептицького сформулювала таким чином: «Пандемія стала тригером швидших змін сучасного світу та загострила проблеми епохи: непевність, кризу експертності, фейкові новини, кризу ідентичності, популізм, кризу охорони здоров’я та демократії, етичні проблеми технологій. Хтось втратив роботу, хтось бізнес, хтось навпаки почувається прекрасно, працюючи онлайн. А маски, антисептики та Zoom стали звичними елементами нашого життя. Це все ЗНАКИ ЧАСУ в якому ми тепер живемо».

 

Ілюстратор Олександр Грехов у Львові.

 

Окрім згадуваного лекторію з відомими експертами, завершенням проекту «Знаки часу» стала виставка відомого ілюстратора Олександра Грехова  ««Привіт, а дорослі вдома є?» Карантинні ілюстрації», яку розмістили  в голі Центру Шептицького.

 

Як зізнався митець, він почав малювати карантинні ілюстрації, коли ковід був лише в Китаї і пандемія корона-вірусу ще не набула світового масштабу. Згодом, коли корона-вірус поширився світом, художник і далі малював ілюстрації на карантинну тематику, відтворюючи й українські реалії перебігу пандемії. Саме так виник і розвивався цей авторський проект Олександра Грехова «Привіт, а дорослі вдома є?» Карантинні ілюстрації» як мистецький спосіб задокументувати та відрефлексувати події  та повсякденне життя в часи пандемії, карантину та самоізоляції. 

 

Карантинні ілюстрації Олександра Грехова.

 

Варто зауважити, що окремі роботи на карантинні теми вже були презентовані глядацькій аудиторії в Києві та Одесі. Однак, цілісний авторський проект у форматі персональної виставки Олександра Грехова ««Привіт, а дорослі вдома є?» Карантинні ілюстрації» вперше  презентовано саме у Львові.

 

Як зазначив куратор цього проекту Юрій Кучерявий, мотивацією для запрошення Олександра Грехова з персональною виставкою до Центру Шептицького було те, що «по-перше, цей автор творить мистецтво, яке має здатність прямо промовляти до глядача, по-друге, він представляє мистецтво, яке також і прямо реагує та відгукується». І справді, сам Олександр Грехов відзначав, що він навзаєм любить глядацьку аудиторію, є відкритим до прямого спілкування із публікою, відстежує у соцмережах глядацькі враження від  свої візуальних пропозицій. Саме контакт із глядачем та підтримка «своєї» аудиторії дозволяє Олександрові Грехову бути актуальним митцем, уміло читати «знаки часу» в жанрі ілюстрації.

 

 

Виставковий проект карантинних ілюстрацій Олександра Грехова  –  це візуальна розповідь про непевність. Непевність, яка народжується  в часі корона-вірусу, набирає тривоги і сумнівів, множиться, зливається з непевністю інших країн, соціумів, знову множиться і в такий спосіб докорінно змінює нашу реальність і повсякденне життя. І от цю непевність майбутнього та непевність у майбутньому дуже точно відображають карантинні ілюстрації Олександра Грехова. Утім митець переконаний: незважаючи на самоізоляцію, паніку, страх і осторогу змін, докорінні зміни в свідомості таки звільняють простір для появи чогось кардинально  нового,  яким і є майбутнє.

 

 

02.07.2021