Вчені виявили найбільші віруси

Міжнародна група дослідників виявила два невідомі величезні за розмірами віруси, які б’ють усі попередні рекорди: Pandoravirus можна побачити у звичайний мікроскоп, а їхній генетичний матеріал довший, ніж у більшості бактерій. Майже всі гени цих вірусів не подібні на гени жодних форм живих організмів, а їхнє походження залишається таємницею.

 

Через величезні розміри Pandoravirus тривалий час вчені думали, що це бактерія. Тільки при детальному дослідженні десять років тому виявилося, що насправді йшлося про величезний вірус, діаметр якого у 10-30 разів більший за середній показник серед вірусів. Тепер французькі вірусологи виявили ще два гігантські віруси, які за розмірами перевершили всі раніше відомі. Їх геноми містять 2,5 і 1,9 млн. пар основ, а за розміром вони майже вдвічі більші, ніж геном попереднього рекордсмена Megavirus chilensis. Такий генотип перевершує за розміром деяких бактерії та еукаріотів, і, таким чином, розмиває уявлення про межі між вірусами і клітинними організмами.

В останньому номері журналу "Science" науковці описали ознаки обох нововідкритих вірусів. Близько 1,2 мкм в довжину та 0,5 мкм завширшки. Для спостереження за ними не потрібно було використовувати електронний мікроскоп. Звичайний світловий мікроскоп цілком підійшов, - сказала вірусолог Шанталь Абергель з Університету Провансу Екс-Марсель, співавтор дослідження.

Відомо, що великі за розмірами віруси схильні заражати амеб, які живуть у водоймах. З огляду на це, французькі вчені у намулі водойм шукали невідомі віруси. У морі біля берегів Чилі вони знайшли найбільшого представника нових вірусів. Його назвали Pandoravirus salinus. Трохи менший вірус отримав назву  Pandoravirus dulcis, його вчені виявили в прісноводному ставку недалеко від Мельбурна в Австралії.

У лабораторії дослідники секвенували геноми вірусів і досліджували їх 10-15-годинний цикл відтворення в амебах. Як і всі інші,  віруси Pandora при розмноженні не обходяться без клітини-господаря, в якої вони «захоплюють» механізми синтезу. На відміну від інших вірусів (вірусу грипу або вірусу ВІЛ), які обходяться десятьма або меншою кількісю генів, віруси Pandora мають 2556 та 1502 генів відповідно. Більше 93% цих генів кодують білки, які вчені досі не змогли розшифрувати.

З попереднім гігантським вірусом Pandora-віруси не пов'язані. З огляду на це науковці відносять їх до зовсім нової родини вірусів. Їх вікриття означає, що сучасний поділ живого світу на бактерії, археї та еукаріоти є неповним, - каже Абергель. Цілком можливо, що Pandora-віруси походять від організмів, що належать до четвертої групи живих організмів.

22.07.2013

До теми