Прем’єра «Турандот» у Львівській опері

Репертуар Львівської національної опери у листопаді:

грандіозна прем’єра опери «Турандот» до 120-річчя театру, улюблені балети та концертне виконання опер

 

 

Львівська національна опера анонсувала репертуар на листопад: уперше в історії театру артисти презентують прем’єру опери «Турандот» італійського композитора Джакомо Пуччіні, а також три балетні вистави та опери у концертному виконанні. Виступи відбуватимуться лише для 362 глядачів у залі, згідно з вимогами карантину.

 

Артисти Львівського національного театру опери і балету ім. Соломії Крушельницької готують вже другу прем’єру в умовах карантину – довгоочікувану постановку опери «Турандот» Дж. Пуччіні (прем’єра - 21, 22, 27, 28 листопада).

 

Сама опера «Турандот» – казкова, екзотична, адже дія розгортається у легендарному Пекіні. Краса імператорської доньки, принцеси Турандот чарує багатьох царевичів з різних куточків світу. Однак щоб одружитися із красунею, потрібно відгадати три її складні загадки, інакше – смерть.

 

Опера «Турандот» Дж. Пуччіні – це казка «для дорослих», адже перед глядачами розгортається надзвичайно емоційна драма почуттів – де присутня спопеляюча пристрасть, жертовність і, навіть, жорстокість.

 

Над оперою працює міжнародна команда постановників: всесвітньовідомий польський режисер Міхал Знанецький, якому асистує головна режисерка театру Галина Воловецька, диригент Іван Чередніченко, хормейстер Вадим Яценко, італійський сценограф Луїджі Скольйо, художниця костюмів з Польщі Малгожата Слоньовська, балетмейстер Діана Теохарідіс з Аргентини у співпраці з Ігорем Храмовим. Співпраця постановчої групи – є унікальним випадком в історії українського театру, адже репетиції з режисером та іншими постановниками тривають у форматі онлайн.

 

 Емоційна та прониклива музика опери славетного італійського композитора передає драму почуттів головних героїв – холодної і неприступної у своїй неземній красі китайської принцеси Турандот, закоханого принца Калафа та ніжної і покірної служниці Лю.

 

Колоритна сценографія перенесе слухачів у часи стародавнього Китаю, коли будувалася Велика Китайська стіна і творилася легендарна теракотова армія, що покликані захищати імперію як і в реальному світі, так і в позаземному.  Постановка опери «Турандот» втілена польським режисером Міхалом Знанецьким, диригентом Іваном Чередніченком та італійським сценографом Луїджі Скольйо між легендою, потойбіччям і реальністю.

 

 

У листопаді глядачів запрошують також відвідати балет «Створення світу» А. Петрова (1, 6, 15 листопада) з унікальними декораціями відомого українського сценографа Є. Лисика. Прем’єра цього балету у Львівській національній опері відбулася наприкінці вересня до 90-річчя митця. Балет «Створення світу» Андрія Петрова у декораціях художника Євгена Лисика на сцені Львівської національної опери постає як велична картина зародження та випробовування спокусами людства. Творчість Євгена Лисика, який творив у Львівській опері впродовж 1960-1990 рр., належить до Золотого фонду театру.

 

Для шанувальників балету презентують також «Кармен-сюїту» Ж. Бізе – Р. Щедріна (8, 13 листопада) та другу дію з «Лебединого озера» П. Чайковського (29 листопада). Окрім цього – дві абсолютно протилежні за настроєм опери – драму «Трубадур» Джузеппе Верді (7 листопада) та комічну «Служницю-пані» Дж. Б. Перголезі (14 листопада).  

 

«Служниця-пані» Найвідоміший твір італійського композитора Джованні Баттіста Перголезі. Першочергово опера була написана як комедійна вставка між діями «серйозної» опери для розваги глядачів. У центрі комедії – образ симпатичної розумниці-служниці, яка зуміла закохати в себе свого хазяїна. Ця невелика одноактна опера сповнена веселощів, чарівних мелодій і дарує слухачам чудовий настрій.    

 

Оперні вистави відбуваються у концертному виконанні, яке передбачає розташування усіх виконавців, зокрема і музикантів оркестру на сцені.

 

02.11.2020