Покращити виховну роботу в школах.

 

Понад 2 тижні, як в школах міста іде навчання.

 

Учителі і учні ясно розуміють всю відповідальність завдань, поставлених перед школою в 1945-46 навчальному році. Цей рік повинен пройти під знаком високої вимогливості, принести значно більші успіхи в навчанні і вихованні дітей.

 

В зв'язку з цим треба нагадати про недоліки минулого навчального року, щоб в своій роботі негайно усувати їх. Самим великим недоліком в роботі шкіл минулого року — це невиконання закону про загальне обов'язкове навчання. На кінець року в школах відсів зріс до 186 чол., а відвідування було 81 проц. Про це слід нагадати ще й тому, що вже в перші дні навчання, цього недоліку не позбавилися. Так, наприклад, 5 вересня не з'явилось до школи 83 дітей, з них до І класу 42. Найбільш не з'явилося дітей до школи №2 (директор тов. Селіна) і до Губицької школи №9.

 

Колективи цих шкіл не мобілізували на цю справу батьків, громадськість. Крім того, міськраді треба примусити деяких громадян околиці Губичі, які навмисно не посилають дітей до школи, а займають їх на різних роботах.

 

Повторюються недоліки минулого року в виховній роботі. Є приклади порушення дисципліни учнями в школі, а також в відвідуванні кінотеатру в заборонений час. З цим найсерйознішим завданням школи справляться повністю при допомозі батьків, партійних і радянських організацій.

 

Особливе місце в виховній роботі повинен зайняти комсомол, якому партія доручила виховання молоді. Але на жаль МК ЛКСМУ ще досі в своій роботі не знайшов часу для організації шкільної роботи. До цього часу школи не укомплектовані піонерватажками, піонерські і комсомольські організації тільки починають організовуватись коли з перших днів учні вже повинні бути охоплені комсомольськими і піонерськими організаціями, розпочати своє позашкільне життя.

 

Але треба відмітити і той факт, що серед вчителів є й такі товариші, які маючи малий досвід в роботі не готуються до занять і в наслідок цього були випадки, коли вчитель не міг розв'язати задачу, а учениця 8-го класу йому ії розв'язала. Цей факт є дуже ганебний для учителів, він зменшує авторитет вчителя перед учнями.

 

Вчительські колективи повинні працювати дружно, допомагати один другому, пам'ятаючи, що головна відповідальність за високоякісне навчання і виховання дітей перед радянською Батьківщиною лежить на них.

 

І. Коворотний

 

Нафтовик Борислава

19.09.1945

До теми