Землеробство зародилось в кількох місцях водночас

Розкопки в Західному Ірані довели, що сільське господарство розвинулося не в одному, а в багатьох місцях Родючого Півмісяця водночас. 

 

Родючий Півмісяць –  це район на Близькому Сході, який простягається від західного Ірану до Східного Середземномор'я. У цій "колисці людської культури" зародилися не тільки перші цивілізації, але й сільське господарство. Те, що воно не походить з одного місця, а було поширеним на території цілого регіоні, описує німецько-іранська група дослідників у науковому журналі "Science". Археологи копали у горах Загрос на заході Ірану – країні, яка довгий час була закрита для досліджень з політичних і військових причин. В ході розкопок науковці знайшли перші дикі та одомашнені форми й сорти пшениці, ячменю, сочевиці і гороху.

 

Родючий Півмісяць

 

"Люди в різних регіонах Родючого Півмісяця приблизно в один і той самий час почали вирощувати ці рослини", - говорить Сімоне Ріель, приват-доцент Університету Тюбінгена. Разом зі своїми німецькими колегами, а також вченими з Іранського центру археологічних досліджень Ріель проаналізувала залишки рослин, знайдені при розкопках в області Чога-Голан. Знахідки, які відносять до періоду неоліту, датуються приблизно 12 000 – 9 800 роками до нашої ери. Також багато артефактів і ботанічних відкриттів підтверджують, що тогочасні жителі регіону в цей час тільки почали одомашнювати культури. Йдеться про період, коли відбувався перехід від збиральництва до сільського господарства.

Через конфлікти в регіоні Перської затоки східний Родючий Півмісяця, на відміну від західних його районів, був мало вивчений. Сучасні знахідки показують, що люди на Сході в той же час почали вирощувати зернові, як і на Заході регіону. Цим мешканці цих частин Родючого Півмісяця зробили значний внесок у розвиток культури неоліту. Як стратегії одомашнення та вирощування потім поширилася по всій його території все ще обговорють. Припускають, їх передавали люди через відносин обміну, або ж окремі племена, мігруючи, просто забирали з собою свої рослини.

"Велика кількість зернових висівок також вказує на те, що люди того часу вже обробляли свій урожай", - додає Ріель. На її думку, ступки і млинові жорна могли служили для перетворення зерна у борошно або крупу. Так, могли робитися й наступні кроки: варення та смаження їжі. Однак автори дослідження припускають, що прилади для помолу та перетертя могли використовувати й для інших цілей. Щоб відповісти на всі запитання, дослідники хочуть детально вивчити знахідки, в яких збереглося щонайменше 2 000 років найраніших форм сільського господарства.

11.07.2013

До теми