Кельн (Німеччина)

Тисячолітня традиція і культурні коди українського хорового співу здатні реанімувати втрачений інтерес німців до власного фольклору, здискредитованого нацистами.
Сюжетна пародійність гоголівського «Носу» стали лише парадоксальним стимулом відображення сучасності Іммендорффа.
Ім’я Рані Кріша (Rhani Krija) – одного з найяскравіших перкусіоністів нашого часу – в Україні маловідоме. Його знають, напевно, тільки у вузькому колі спеціалістів, які активно слідкують за подіями в музичному житті світу.   © Avni Selmani ​  
Про фестивалі нової та сучасної музики в Кельні та Віттені (Німеччина) Acht Brücken. Musik für Köln та Wittener Tage für neue Kammermusik   В травні шанувальники сучасної музики в Німеччині мали складний вибір між концертами в Кельні та Віттені. Бо цього року «Віттенські дні нової камерної музики» (Wittener Tage für neue Kammermusik) розпочались паралельно до завершальних днів фестивалю «Вісім Мостів. Музика для Кельну» (Acht Brücken. Musik für Köln).  
Українка з Одеси, Тамара Лукашева, стала подвійною призеркою одного з найголовніших джазових конкурсів Німеччини Neuer Deutscher Jazzpreis 2017 (укр. Новий Джаз-Приз Німеччини). Серед 200 джаз-бендів саме Tamara Lukasheva Quartett дістав цю найвище дотовану в Німеччині відзнаку (10 000 €) в сфері джазу. А саму співачку відзначили призом SIGNUM-Сommunication-Solistenpreis як кращу джазову солістку Німеччини 2017 року.