Бориславська каротажна база.

Бориславська каротажна перфораторна база українського відділу Державного Союзного Геофізичного тресту (ДСГТ) приступила до виробництва електричного каротажу, перфорації, інклинометричним, термометичним і іншими засобами праці в розвідувальних і експлуатаційних свердловинах, з метою виділення в геологічному розрізі свердловин: нафтових, газових і водоносних горизонтів, визначення висоти під йому цементу в затрубному просторі, вимірення напрямку і кута скривлення свердловин і т. інше.

 

Перелічені методи дають можливість значно прискорити процес буріння свердловини (буріння свердловини без відбору породи) і підвищити якість геологічних спостережень за свердловиною. Одночасно каротажна база проводить торпедування свердловин з метою інтисифікації видобутку нафти з діючих свердловин.

 

Застосування цього методу в умовах Бориславських нафтопромислів дало гарні результати. Одночасно приступили до дослідження глибоконасосних свердловин дина мографом (нагляд за режимом праці глибоконасосних свердловин і встановлення правильного технологічного режиму і їх експлуатації).

 

До війни в 1941 році в Бориславі працювала одна каротажна група. Німецькі варвари все господарство розрушили, а точну геофізичну апаратуру і устаткування вивезли.

 

В слід за Червоною Армією в Борислав прибули інженерно-технічні працівники і робітники, які з ентузіазмом взялися за організацію каротажної бази, і тепер Бориславська каротажна база є самою найбільшою базою на Україні.

 

До складу каротажно-перфораторної бази входять: дві каротажно-перфораторні групи, одна торпедувальна і один динамографічний загін.

 

Каротажна база має свій ремонтно-механічний цех, який виробляє всі необхідні матеріали для виробництва та ремонту апаратури і устаткування.

 

Але, треба сказати, що об’єднання "Укрнафта" в справі відродження і розвитку ме тодів прикладної геофізики, — належної уваги і допомоги не надає.

 

Живу зацікавленість методом промислових розслідувань проявляють геологи промислів і геологи-розвідувальники.

 

Результати проведених каротажних робіт на ділянках (Дашавського, Опари, і інших полях), дали надзвичайно гарні результати. Немає сумніву, що в системі об'єднання "Укрнафта" методи промислових розслідувань також найдуть собі своє примінення.

 

В процесі встановлення Бориславської каротажної бази і організації робіт по розвідках і нафтових промислах відзначились робітники: каротажно перфораторного цеху тов. Ляховський, Здіслав начальник каротажно-перфоро-монтажної партії, інженер Щербинін В.А., бригадир по каротажу тов. Копий, робітники т.т. Дехтерев А.Б., Кривов І.І., робітниці Ровенська, Подлящицька і ін.

 

Інженер Башликін.

 

Нафтовик Борислава

 

26.06.1945

До теми