◦ ◦ ◦ ◦

Д-р Бенеш в Парижі.

Ч.К.Б. доносить з Парижа: Чехо-словацький міністер для закордонних справ д-р Бенеш був в суботу на авдієнцїї у президента міністрів Мілєрана, з яким обговорив основно справи европейської політики, справу Тешинської области, та російське, польське і українське питання, справу мира з Мадярщиною і середноевропейську політику.

Д-р Бенеш виложив становище чесько-словацької республики в цій справі і ствердив повну однозгідність в усіх основних точках.

Усі ці справи обговорив д-р Бенеш також з членами ради амбасадорів, а саме з амбасадором Великої Британії льордом Дерби та італійським амбасадором Лянджаре.

Польські денники доносять, що д-р Бенеш мав розмову з польським послом в Парижі Більцом, в якій йому заявив, що головною цілю його подорожі до Парижа є доведення до порозуміння з Польщею в справі тешинської области.

 

Італія-Німеччина-Австрія.

"Avanti" обговорюючи ціли закордонної політики Італії приносить сензаційну відомість, що незвичайно велике зближення Італії до Німеччини і Австрії буде в найблищім часі довершеним фактом.

 

Мирове предложення Фінляндії.

К.Б. доносить з Берліна, що фінляндський уряд зробив совітському урядови предложення в справі мирових переговорів, які мали би відбутися в Дорпаті дня 10 червня.

 

Мадярщина проти Румунії.

З Букарешту доносять: Покликання нових річників на Мадярщині та инші алярмуючі вісти з мадярсько-румунської границі викликали в Букарешті велике занепокоєння. Румунська начальна команда видала усі зарядження, в ціли забезпечення краю проти всякого нападу.

 

Нестійність версальського мирового договору.

"Nieuve Courant" доносить а Парижа, що знатоки-фінансісти комісії для відшкодовань зложили звіт, в якому сказано, що господарські умови мирового договору не можна виповнити та то цілий уступ версальського договору, що відноситься до економічних постанов мусить бути змінений.

 

Радек Собельзон у Варшаві?

Польські часописи подають сензаційну вістку, що у Варшаві був або навіть ще є Радек Собельзон. Мав він переїхати дорогою на Познань і взяти участь в тайнім засіданню комуністів, яке відбулося на другий день латинських Зелених Свят.

 

Громадська думка

 

31.05.1920

До теми