Митці взялися за порятунок 300-літнього храму в Годовиці.

 

Врятувати від руйнування пам’ятку архітектури XVIII століття – храм, де колись творив Йоган Георг Пінзель, – має на меті масштабний мистецький проект «Пінзель. Ukrainian Live у Годовиці». Проєкт реалізують 23 та 24 серпня в селі Годовиця біля Львова.

 

 

Упродовж двох днів біля храму звучатиме музика та відбуватиметься низка інших мистецьких заходів, метою яких є привернути увагу до занедбаної та поруйнованої перлини архітектури. Нині будівля храму в аварійному стані: без даху, склепінь, руйнується під дощем, снігом та вітром і заростає травою.

 

«Цей проєкт ми задумали, щоб актуалізувати гострі, інколи незручні, але дуже важливі в нашому суспільстві питання, такі як збереження і відновлення культурної спадщини – як матеріальної, так і нематеріальної. Це довгостроковий проєкт, і цього разу ми вирішили вступити у синергію з архітектурою, живописом і модою. За 12 км від Львова є прекрасна перлина архітектури – храм, який зруйнований і руйнується далі, але є шанс його зберегти. Силами мистецтва ми сподіваємося зрушити цей процес. Тому ми хочемо говорити про це в позитивному ключі – віримо, що так ми можемо робити певні зміни», – зазначив під час брифінгу Тарас Демко, директор проекту «Ukrainian Live».

 

Серед заходів, запланованих у межах проекту «Пінзель. Ukrainian Live у Годовиці», – презентація «Пінзель. Ukrainian Live у Годовиці», – виставка картин «Натхненні Пінзелем», мистецький лекторій, органний концерт, сушка фотографій, показ мод, захід сонця біля озера під живу музику, арт-пікнік і мистецький нетворкінг.

 

24 серпня о 19:30 біля покинутої церкви відбудеться концерт симфонічної музики від Ukrainian Festival Orchestra (UFO). Прозвучить світова прем’єра Другої симфонії Павла Сениці, яка була «похована» в архівах понад сто років.

 

Разом з оркестром київський піаніст Сергій Ковальов зіграє фортепіанний концерт «Фа дієз мінор» Станіслава Людкевича, а соліст Львівського органного залу Дмитро Микитин виконає концерт для фортепіано з оркестром Романа Сімовича. Скрипаль зі США Орест Смовж виконає поему-концерт Євгена Станковича для скрипки з оркестром. Також прозвучать фрагменти з балету іншого львівського класика, Анатолія Кос-Анатольського, «Хустка Довбуша».

 

Фото: collegiummusicum.com.ua

 

Вхід на всі заходи – вільний. Понад те, для зручності гостей буде організовано трансфер: від Органного залу (вул. Бандери, 8) до Годовиці курсуватимуть шатл-баси. Упродовж мистецького проєкту діятиме фуд-корт.

 

ДЛЯ ДОВІДКИ:

 

Костел Усіх святих, який ви можете оглянути в публікації із циклу Z "Пам'ятки Галичини", – пам’ятка архітектури XVIII століття стилю бароко в селі Годовиця за 12 кілометрів від Львова.

Його будівництво тривало сім років (1751–1758), а робота над внутрішнім і зовнішнім декором продовжувалася ще у 1760-х рр. Це перша й найдосконаліша робота архітектора Бернарда Меретина.

Розписом інтер’єрів займався відомий художник Алєксандер Роліньський, автором різьбленого декору є геніальний скульптор Йоган Георг Пінзель.

1974 року в храмі сталася пожежа, внаслідок чого вигорів і потім завалився увесь дах. Нині стан безцінного храму критичний, він є суцільною руїною без даху та склепінь.

Основною окрасою храму був вівтар, скульптури якого виконав Йоган Пінзель. Нині їх зберігають у фондах Львівської національної галереї мистецтв. У костелі від вівтаря залишився лише хрест. 2012 року сім скульптур із Годовиці стали центром експозиції Пінзеля у паризькому Луврі.

Грошей на реставрацію будівлі в Україні нема. Після паризької виставки робіт Пінзеля французька сторона висловила готовність профінансувати відновлення храму. Проте плану реставрації, кошторису та термінів виконання робіт немає. Грошей на документацію ні держава, ні область не дають, хоча споруда є пам’яткою архітектури і про загрозу її повної втрати говорять давно.

09.08.2019