Бездротові навушники небезпечні?

Експерти попереджають, що навушники AirPods Apple можуть посилати електромагнітне поле через ваш мозок: 250 вчених підписали петицію про контроль за трендовими технологіями.

 

 

• Крихітні бездротові навушники bluetooth припасовані до вушного каналу 

• 250 вчених з більше як сорока країн підписали петицію до ВООЗ і ООН із застереженнями стосовно радіохвильового випромінювання бездротових технологій

• Близькість AirPods до мозку і внутрішнього вуха може підвищити ризик розвитку раку

• Стосовно bluetooth і його впливу на здоров'я досліджень ще мало, але тут також використовується радіохвильове випромінювання

• До того ж AirPods спілкуються, використовуючи магнітне поле, яке проходить через мозок

• Експерт каже, що досліджень з цього питання є замало, але "я не можу собі навіть уявити, щоб це було для вас добре"

 

Вчені все більше стурбовані потенційними ризиками для здоров'я бездротових технологій, які, за їхніми словами, національні та міжнародні правила "неспроможні" обмежити.

 

А нові технології приходять щодня – споживачі не встигають їх купувати.

 

Бездротові AirPods Apple, наприклад, "спілкуються один з іншим за допомогою магнітного індукційного поля, посилаючи змінне магнітне поля через ваш мозок," – пояснює д-р Джоел Московіц.

 

Доктор Московітц, професор охорони здоров'я Каліфорнійського університету в Берклі, який спеціалізується на опроміненні стільниковими телефонами, говорить: наразі нема досліджень, що це може зробити з мозком, не кажучи вже про контроль, щоб обмежити потенційні впливи.

 

"Але я не можу собі навіть уявити, щоб це було для вас добре," – каже він.

 

Бездротові технології попросту випереджають як дослідження, так і контроль – і це може мати катастрофічні наслідки для нашого здоров'я. 

 

Петиція, що попереджає про можливу небезпеку для здоров'я мікрохвильового випромінювання від багатьох популярних бездротових технологій, зібрала 250 підписів.

 

У той час як наукове журі все ще вияснює, чи конкретні пристрої викликають рак, дослідження на тваринах щодо радіочастотного випромінювання, яке вони —bluetooth, wi-fi чи стільникові телефони – емітують, наводять на думку про зв'язок з раком.

 

При цьому в деяких випадках рівні радіації, визнані канцерогенними, були значно нижчими від максимального рівня, дозволеного федеральними та міжнародними нормами.

 

У минулому році Apple продала 28 мільйонів пар своїх крихітних білих бездротових навушників. Позаминулого року вони продали 16 мільйонів пар. Завдяки новій конструкції технологічна компанія налаштована в перспективі отримати ще більший прибуток від звуку.

 

Бездротові навушники Apple і Beats разом займають 40 відсотків ринку.

 

Але ці пристрої могли накачувати в голови не тільки ритми.

 

AirPods – як і більшість невеликих брунькоподібних бездротових навушників – з'єднані з телефоном через bluetooth, популярну технологію радіозв'язку на короткі відстані.

 

По суті, весь бездротовий зв'язок  використовує енергію електромагнітних хвиль різного типу.

 

Bluetooth використовує малопотужні радіохвилі.

 

Найочевиднішим і загальновизнаним ризиком радіохвиль є те, що при високих потужностях вони можуть генерувати тепло і викликати опіки. Вчені все ще працюють над наслідками тривалого впливу радіохвиль меншої потужності.

 

Коли впливати на тварин цією формою радіації, то репродуктивні, неврологічні і генетичні пошкодження стають у них  поширенішими, ніж би очікувалося в нормальній вибірці тих же тварин.

 

Ці форми енергії достатньо потужні, щоб збурити атоми, з яких складаються клітини, але недостатньо потужні, щоб фундаментально змінити їхню структуру.

 

Це означає, що радіохвилі менш небезпечні, ніж випромінювання вищої енергії, такі як рентгенівські промені або ультрафіолетові, але значно небезпечніші за низькочастотні випромінювання.

 

В минулому році Національний інститут охорони здоров'я (NIH) опублікував додаткові докази того, що стільниковий зв'язок дійсно може викликати певні види раку.

 

Тепер науковці, які закликають до більшого нагляду та застережень стосовно всіх видів радіохвильових технологій, особливо стурбовані інтенсивністю та близькістю bluetooth-випромінювання до слухового каналу та мозку людини.

 

Міжнародне агентство з дослідження раку оголосило випромінювання електромагнітного поля можливим канцерогеном.

 

Wi-Fi теж, як було показано, несе ризик раку.

 

Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) розробила норми щодо рівня електромагнітного поля (ЕМП) [в оригіналі статті – рівня електромагнітної частоти, в петиції – рівня електромагнітного поля,  – Z], якого можуть зазнавати споживачі від різних пристроїв.

 

Але, стверджують автори петиції в ООН, дослідження виявили докази того, що ЕМП може бути канцерогенним на ще нижчих рівнях.

 

І рак мозку належить  до тих форм, котрі дослідження пов'язують з випромінюванням електромагнітного поля. 

 

Їхня петиція стосується широкого впливу на людину радіації ЕРП.

 

"Це включає, але не обмежується ... такими пристроями,  як стільникові і бездротові телефони і базові станції, Wi-Fi, радіоперевальні антени, розумні лічильники і дитячі монітори, а також електричні пристрої та інфраструктура для подачі електроенергії, генерованої електромагнітним полем наднизької частоти", – пишуть автори.

 

Підписанти уникають називати bluetooth чи будь-які конкретні продукти, але ці технології використовують радіочастотне випромінювання, і AirPods, зокрема, також використовує електромагнітне поле. 

 

Стосовно самого bluetooth було проведено дуже мало досліджень, але близькість AirPods до мозку робить їх особливо тривожними.

 

"Оскільки bluetooth має тенденцію до низької інтенсивності, він може відкрити гематоенцефалічний бар'єр, який еволюціонував, щоб тримати великі молекули поза мозком", – пояснює д-р Московіц.

 

Тут проблема в "ймовірно, більшій кількості не ракових, а неврологічних захворювань і розладів," – додає він.  

 

Пов'язані з цим дослідження раку та електромагнітного поля також показали, що випромінювання стільникового телефону, яке не відрізняється від того, що виходить від bluetooth, може призвести до утворення неракових пухлин уздовж нерва, який з'єднує мозок і вухо.

 

Крім того, магнітне поле, яке використовують два AirPods для комунікації один з одним, має проходити через мозок.

 

"З точки зору безпеки, я би радив не експериментувати з вашим мозком, тримаючи ці бездротові навушники на голові або у вухах", – говорить доктор Московіц.

 

"Ви ставите медичний експеримент на собі, і діючі норми абсолютно не враховують такого роду впливу." 

 

Необхідно провести значно більше досліджень, щоб з'ясувати точні ризики, пов'язані з кожним видом електромагнітного поля, але науковці-підписанти вважають, що наше поточне використання цих технологій викидає на вітер обережність, отож вони хочуть належної оцінки контролюючих органів.

 

"Різні агенції, що встановлюють стандарти безпеки, не спроможні внести достатні норми для захисту цілого суспільства, особливо дітей, які значно уразливіші на вплив  електромагнітного поля", – писали вони.

 

"Не вживаючи заходів, ВООЗ не виконує своєї  ролі  найважливішого міжнародного агентства суспільного здоров'я."

 

Наталі Раххал, заступниця редактора відділу здоров'я dailymail.com


Natalie Rahhal
Are wireless earbuds dangerous? Experts warn that Apple’s AirPods could send an electromagnetic field through your brain - as 250 scientists sign petition to regulate trendy tech

Daily Mail, 12.03.2019

 

Моделі телефонів з найвищим і найнижчим питомим коефіцієнтом поглинання електромагнітної енергії
(Вт/кг, в ЄС та Україні норма — не більше 2 Вт/кг, в США — не більше 1,6 Вт/кг)

 

Див також текст петиції (перша версія від 15.05.2015, поточна — від 1.01.2019)
Scientists call for Protection from Non-ionizing Electromagnetic Field Exposure


Застереження від Вікіпедії: "Медична та наукова журналістика Daily Mail критикувалася деякими лікарями і вченими, що звинувачували її у використанні незначних досліджень для створення сенсаційних матеріалів"

 

15.03.2019