Польський міністер зaгp. cпpaв і українська держава.

 

Телєґрама до мін. Дорошенка. — Ґломбінський про Східну Галичину.

 

Львів, 30. жовтня 1918.

 

Польський міністер заграничних спpaв Ґломбінський вислав до держав, з якими є можлива телєґрафічна комунікація, передовсім до Берліна, Відня й Київа, телєґрами про обняття уряду.

 

Телєґрама до українського міністра заграничних справ Дорошенка звучить: "Обнимаючи уряд міністра заграничних справ, бажаю запевнити Ексцелєнцію про мої найліпші наміри вдержати приязні відносини між нашими сусідними державами".

 

Про ті свої "найліпші наміри" — говорив п. Ґломбінський у своїй промові виголошеній у Львові по відчиті проф. Рoмеpа про гpaниці польської держави. Він сказав: Українці підносять претенсії до Східної Галичини. Польське правительство полагодить ту справу в порозумінню з Українцями. Обняття адміністрації в Галичині наступить швидко і мирним шляхом. Насильні акти, які вже нині пересуджували би справу границь, не принесуть ніякій стороні користи. Справа границь буде рішена на міжнароднім конґресі. Річю польської держави є рішити, яка часть припаде Польщі, а яка Україні.

 

А Україна, український нарід не мають голосу в сій справі, вони мають покищо згодитися на те, що рішить польська держава, — так очевидно думає п. Ґломбінський.

 

[Діло, 31 жовтня 1918]

 

30.10.1918

До теми