Чехи переймають власть у своїй державі.

 

Прага, 28. Жовтня 1918

 

Коли стало відомим відіслання австро-угорської ноти Вільзона зібралася на площі  св. Вячеслава перед будинком "Narodni Polityka", яка подала вістку, велика товпа народу. Почулися склики радости: "Хай живе Масарик" лунало скрізь, а тут і там: „Хай живе  Ляммаш". Одні будинки вивісили фляги в красках краю, инші в славянських і американських красках. Протягом дня всі приватні доми вивісили фляги. Від редакції „Narodni Polityka" посунулася товпа, співаючи національні пісні, до репрезентанційного дому, а звідти через Перекопи на плошу св. Вячеслава, де з рампи виголошувано промови.

 

Пополудні маніфестації прийняли ще далеко більші розміри. Воякам відобрано розетки, а поліцаям шапки. Усунено фірмові таблиці німецьких банків на Перекопі. На вулиці задержано переїзджаючий віз з домовиною і положено на нім навіси з одного боку: „Австрія“, а з другого „Німеччина“. Збори і маніфестації тривали до пізньої ночі. Також роздавано плякати, котрі на червонім тлі мали чорний друк: „Хай живе републіка!"

 

Президія Національного Виконавчого Комітету зійшлася перед полуднем і удалася в полуднє до намісника. Одначе гр. Куденгове відїхав до Відня, тому представники Виконавчого Комітету повідомили заступника президента, що Національний Виконавчий Комітет з нинішнім днем переймає публичну адміністрацію. Дотеперішні закони й розпорядки лишаються в своїй силі аж до відкликання.

 

Опісля представники Національного Виконавчого Комітету удалися до президента краєвої адміністрації гр. Шекборна й повідомили його, що Національний Виконавчий Комітет переймає з нинішним днем адміністрацію краю. Урядники лишаються на своїх урядах. Також Воєнне Товариство достави збіжа переймив Національний Виконавчий Комітет.

 

„Narodni Listy“ закликують не нарушати поваги історичної хвилі. Національний Виконавчий Комітет оголосив поклик не звертати уваги на вояків, але й не відривати їм емблемів. Як доносить „Pravo Lidu", війскові коменданти запропонували Національному Виковавчому Комітетови дати публичним маґазинам і заведенням публичну охорону. Національний Виконавчий Комітет відкинув пропозицію і віддав охорону соколам, членам робітничих ґімнастичних товариств і чеським воякам.

 

*

 

Як доносять з Відня, на вістку, що Чеська Національна Рада перейняла фактично адміністрацію Чехії, члени Німецького Виконавчого Комітету удалися негайно до президента міністрів Ляммаша. Припускають, що також німецька частина Чехії протягом 29. жовтня проголосить себе самостійною.

 

[Діло, 30 жовтня 1918]

30.10.1918

До теми