США готують санкції проти учасників проекту Nord Stream 2.

Американські штрафні заходи можуть зачепити енергокомпанії Німеччини і низки інших європейських країн.

 

 

Про те, що адміністрація президента США Дональда Трампа реально готується до запровадження санкцій проти європейських енергокомпаній, які беруть участь в будівництві газогону Nord Stream 2, повідомило американське видання Foreign Policy з покликом на свої компетентні джерела.

 

За інформацією видання, Білий дім розглядає також й інші шляхи блокування газпромівського мегапроекту, утім більшість ключових фігур в Білому домі схиляється до «санкційного сценарію». Аналогічні настрої, за даними Foreign Policy, превалюють і в Конґресі США.

 

Вашінґтон і багато східноєвропейських столиць побоюються, що Nord Stream 2, який повинен вдвічі збільшити прямі поставки газу з Росії до Німеччини, ще більше посилить залежність Західної Європи від російських енергоресурсів.

 

Нагадаємо, що візит до Вашингтона міністра закордонних справ Німеччини Гайко Мааса, який відбувся минулого тижня,  проходив в ситуації гострих суперечок навколо підвищення американських мит на європейські сталь і алюміній, виходу США з ядерної угоди з Іраном і проекту Nord Stream 2.

 

Nord Stream 2 – проект  групи «Газпром». Це трубопровід протяжністю 1250 км, який мав би з'єднати російський Виборг з німецьким Ґрайфсвальдом через Балтійське море. Новий газогін за своїм маршрутом практично повністю дублює Nord Stream 1, який було запущено в дію ще 2011 року. Ним до Європи додатково надходитиме 55 мільярдів кубометрів російського газу на рік. Ціна проекту – 9,5 мільярда євро. 50% фінансує «Газпром», а ще на 50% він фінансується п'ятьма європейськими компаніями (по 10% кожна): французькою Engie, німецькими Uniper і Wintershall- BASF, британсько-нідерландською Shell і австрійською OMV.

 

03.06.2018

До теми