У Національному музеї покажуть унікальний іконостас Йова Кондзелевича.

 

У рамках Міжнародного дня музеїв 18 травня у Національному музеї у Львові імені Андрея Шептицького відбудеться відкриття експозиції унікальної пам'ятки роботи Йова Кондзелевича – Вощатинського іконостаса, ідеться на сторінці музею в мережі Facebook.

 

«Це – остання відома сьогодні значна за обсягом мистецька робота майстра. У ній маляр-іконописець робить помітний крок у напрямку поєднання в іконописі світських елементів», – зазначили в музеї.

 

Вощатинський іконостас належить до пізніших пам'яток, створених Йовом Кондзелевичем, і датується 1722 роком. Пам'ятка надійшла до збірки НМЛ ім. А. Шептицького ще у 1962 році, проте в експозиції музею до цього часу була представлена лише окремими фрагментами.

 

«Виставка відреставрованого іконостаса відкриє нові грані до вивчення творчого спадку художника», – переконані музейники.

 

Також у музеї повідомили, що до святкування Дня музеїв у Львові долучаться 25 закладів. Це Національний музей у Львові імені Андрея Шептицького з відділами Українського мистецтва ХХ ст., Музей Івана Труша, Художньо-меморіальний музей Олени Кульчицької та Музей Леопольда Левицького.

 

«У межах 18-30 травня НМЛ підготував для вас 15 різноманітних заходів у різних музейних локаціях – відкриття виставок, презентації книжок, дитяча програма квестів та майстер-класів, зустрічі з художниками та лекції», – зазначено в дописі.

 

З детальною програмою Дня музеїв можна ознайомитись тут.

12.05.2017