У місті запровадили бюджет участі: заявки на конкурс приймають до кінця квітня.

 

У Жовкві почав діяти бюджет громадських ініціатив, котрий впроваджує Інститут бюджету та соціально-економічних досліджень у рамках проекту «Зміцнення місцевої фінансової ініціативи впровадження», пише ЛГ.

 

«Через громадський бюджет ми даємо людям можливість і стимулюємо їх стати більш активними у вирішенні проблем, формувати найважливіші з них та навчитися їх розв’язувати», – розповів міський голова Жовкви Петро Вихопень.

 

Проект втілюють за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID). Жовква – одне з двох міст Львівщини, не враховуючи Львова, яке втілює цей проект у 2017 році. Друге – це Яворів, де реалізовують подібну ініціативу.

 

Відтак жовківчани, які розробили власні проекти, котрі хотіли б побачити втіленими в місті, можуть подати їх на конкурсний відбір до Жовківської міської ради. Спеціально створена координаційна рада координуватиме виконання основних заходів щодо впровадження та функціонування громадського бюджету, аналізуватиме їх щодо відповідності вимогам, даватиме оцінку.

 

Визначення ж переможців відбуватиметься шляхом голосування за подані проектні пропозиції. Участь у ньому зможуть узяти члени громади міста. Це можна буде зробити шляхом заповнення відповідного бланку в паперовому вигляді в Жовківській міській раді, або у електронному вигляді на офіційному веб-порталі міської ради.

 

На реалізацію проектів виділять 2% бюджету Жовківської міської ради – це 200 тис. грн. На втілення однієї проектної заявки місто виділить не більш ніж 50 тис. грн.

 

Протягом квітня жовківчани можуть подавати свої заявки. Для представників громадськості відбувся спеціальний тренінг, на яких активних мешканців міста вчили як писати і подавати проектні пропозиції.

 

До 20 травня відбуватиметься попередня перевірка й аналіз проектів, до 26 травня – їх перелік розмістять на сайті Жовківської міської ради. З 29 травня до 16 червня триватиме голосування за проекти, після чого до кінця червня визначатимуть переможців. А вже до 15 липня пропозиції переможців буде включено до бюджету міста на 2017 рік і до кінця року їх будуть реалізовувати.

 

З 30 липня подання заявок на участь у громадському бюджеті відбуватиметься на регулярній основі – протягом 30 днів з метою передбачення в міському бюджеті на наступний рік відповідних проектів для фінансування.

14.04.2017